2022. január 20., csütörtökMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A feltaláló, aki 13 éves korában készítette el első saját fegyverét

Hirdetés

A feltaláló, aki 13 éves korában készítette el első saját fegyverét

Az ókortól Browningig

A fegyverek története nagyjából egyidős az emberrel. Már az őskortól kezdve használ fegyvert az ember, ugyanis ahhoz, hogy túléljen, szüksége volt az élelemre, az élelem megszerzéséhez pedig kénytelen volt vadászni. A vadászathoz pedig elengedhetetlen a fegyver.

Az első kőfegyverek után megjelent a vasfegyver, amely kijelölte a fegyverek jelentőségét, hiszen a hettiták már Kr. e. 1595-ben vasfegyvereik segítségével foglalták el a korabeli világ egyik legjelentősebb városát, Babilont. A fegyverek fejlődésével változott a harcmodor is, mint például a görög falanx megjelenése. Majd a rómaiak, akik évszázadokig tartották fennhatóságuk alatt a fél világot, rájöttek a falanx elleni harcmodorra, hiszen a rövid kard, amelyet a római légionáriusok használtak, közelharcban sokkal hatékonyabbnak bizonyult a hosszú lándzsákkal, dárdákkal szemben.

Később pedig egyre távolabbról próbálták meg kiiktatni az ellenfelet, így megjelentek a nagy távolságra hordó, nagy erejű íjak, amelyeket az angolok előszeretettel használtak a százéves háborúban (1337–1453) a franciák ellen. Például 1415-ben, Azincourt-nál 6 ezer francia lovagot gyilkoltak le íjakkal. Végül eljött a lőfegyverek kora egy évszázaddal később. Először a husziták használtak kezdetleges lőfegyvereket, amelyek puskának még nem voltak nevezhetők, viszont 1525-ben, a páviai csatában már bevetettek igazi puskákat, kanócos fegyvereket.

Hirdetés

Browning története

A modern lőfegyverek atyjaként emlegetett John Moses Browning 1855-ben látta meg a napvilágot, a Utah állambeli Ogdenben. 

Tehetségének nagysága talán abban mérhető, hogy a nagy amerikai fegyvercégek, mint például a Winchester, a Colt, a Remington vagy a Savage, mind Browning tervei alapján gyártották fegyvereiket.

Browning egy fegyverkovács fia volt, érdeklődése tehát nem légből kapott. 24 éves korában megkapta az első szabadalmát egy puskára, amelyet a Winchester az 1885-ös Single Shot modellként gyártott le.

Winchester Model 1885

Fotó: Winchester Model 1885

Fegyverterveinek két fő célja volt: a sebesség és a megbízhatóság. Browning számára ezek voltak a legfontosabbak, hogy minél gyorsabban és minél pontosabban lehessen egymás után lövéseket leadni.

Mintegy fél évszázados karrierje során Browning tulajdonképpen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/15/john-moses-browning-fegyverei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pincébe temették elrablói a 11 éves ukrán kisfiút

Ukrajnában holtan találtak egy 11 éves kisfiút, aki augusztus 29-én tűnt el Zaporizzsja megyében. A kisfiú …