2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A Fehér Ház leleplezte Putyin titkos tervét

Hirdetés

A Fehér Ház leleplezte Putyin titkos tervét

Moszkva további több százmillió dollárt tervezett költeni a demokratikus rendszerek gyengítésére, illetve a Kreml érdekeihez igazodó globális politikai erők támogatására – idézte a Washington Post az amerikai hírszerzés jelentését, amelyet a nyáron a Biden-kormányzat rendelt meg.

A Fehér Ház úgy döntött: az elemzés egyes megállapításainak titkosítását feloldja azzal a céllal, hogy fellépjen Oroszország ellen, amely európai, afrikai és más országok politikai rendszereit próbálta befolyásolni – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő, aki másokhoz hasonlóan névtelensége megőrzése mellett beszélt újságíróknak a hírszerzés jelentéséről.

Azzal, hogy feltárjuk a demokratikus folyamatok aláásására irányuló orosz kísérleteket, „figyelmeztetjük a külföldi pártokat és jelölteket, hogy tudomásunkra jut és leleplezzük, ha titokban orosz pénzt fogadnak el” – mondta a tisztviselő.

Hirdetés

Amerikai kormányzati források szerint ilyen tevékenységet azonosítottak Albániában, Montenegróban, Madagaszkáron és potenciálisan Ecuadorban is.

Egy ázsiai országban az orosz nagykövet dollármilliókat adott készpénzben egy elnökjelöltnek – az országot azonban nem kívánták megnevezni. A Kremlhez kötődő erők fedőcégeket, agytrösztöket és más eszközöket is használtak a politikai események befolyásolására, néha szélsőjobboldali csoportok javára.

Az amerikai kormány 2014-ben észlelte először az orosz titkos politikai finanszírozás fellendülését – emlékeztetett a magas rangú illetékes. A jelentés nem foglalkozott az Egyesült Államokon belül zajló orosz befolyásolási próbálkozásokkal.

Oroszország Putyin elnök vezetésével beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba azzal a szándékkal, hatalomra juttassa Donald Trump republikánus jelöltet – ezt a következtetést szűrte le korábban az amerikai hírszerzés, és a szenátus kétpárti vizsgálóbizottsága.

A vesztegetés megnevezett végrehajtói

A Kreml állítólagos politikai befolyásolási kampányának részleteit akkor tették közre, amikor az Egyesült Államok kiterjesztette katonai támogatását Ukrajnának az Oroszország elleni, immár hetedik hónapja tartó háborúban.

Az év eleje óta a Fehér Ház szokatlan módon többször is nyilvánosságra hozta a Moszkva ukrajnai szándékaival és tetteivel kapcsolatos titkosított hírszerzési információkat. Ezzel próbálta ellensúlyozni az orosz dezinformációs műveleteket.

A külügyminisztérium a hét elején a több mint száz országban működő amerikai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/18/oroszorszag-titkos-politikai-kampanya-kulfoldon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Évtizedek óta használjuk a minőségét megőrzi címkéket, amelyek arra szolgálnak, hogy útba igazítsák a vásárlókat, …