2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A drogkereskedelem is lassítja Albánia Uniós csatlakozását

Hirdetés

A drogkereskedelem is lassítja Albánia Uniós csatlakozását

Az uniós csatlakozási folyamat szempontjából is fontos lehet az Albániában vasárnap kezdődött parlamenti választások eredménye. A nyugat-balkáni ország 2014-ben kapott tagjelölt státuszt az uniótól, a csatlakozási folyamatban azonban egyelőre nem sikerült áttörést elérnie. A választások nem hivatalos eredménye szerint a kormányzó, Edi Rama miniszterelnök vezette, Szocialista Párt (PS) lesz a legerősebb formáció a parlamentben várhatóan a szavazatok csaknem felét szerezték meg. Az uniós csatlakozás fontosságára utal, hogy napokban a választások nagyobb átláthatóságát biztosító törvényt fogadtatott el a kormány, a jogszabályt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásai alapján alkották meg. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztosa kedden értékelték az Albániában szervezett választást. Közleményükben azt írták: az Európai Unió elvárja, hogy az új albán parlament és a kormány továbbra is határozott elkötelezettséggel folytassa az ország reformtervét, különös tekintettel a jogállamiságra vonatkozóan. A napokban Albánia uniós csatlakozásának főtárgyalója, Zef Mazi járt Magyarországon, ennek apropóján a diplomata az Indexnek adott exkluzív interjút. 

Miért érdeke Albániának az uniós tagság?

Albánia 1992-ben történelmi döntés hozott, amikor az euro-atlanti integráció mellett tette le a voksát. Ez a szándék azóta sem változott, a társadalom széles körben támogatja a nyugati orientációt. Politikai pártok, a sajtó, a kutatói és civil szféra egyaránt kiáll a törekvés mellett, a lakosság 93 százaléka támogatja a csatlakozást. Az Európai Unió a második világháború óta a legsikeresebb nemzetközi projekt, a tagállamoknak sikerült egységet, stabilitást mutatniuk, s közben konszolidálták a demokratikus intézményeket, az egységes közös piacot. Valamennyi később csatlakozó tagállam komoly fejlődésen, változáson ment keresztül. Albánia számára tehát nincs más alternatíva. Országunk ugyanakkor kicsi, ám kiaknázatlan piaci lehetőségekkel kecsegtet, Európa és az unió továbbá elgyengül a Nyugat-Balkán integrációja nélkül. A bővítés stratégiai kérdés, amit annak megfelelően kell kezelni. Ha az EU nem tér le erről az útról, tapasztalni fogja, hogy képességei, ereje megnövekedett a nemzetközi térben.

Hirdetés

A piaci lehetőségek már felkeltették uniós tagállamok érdeklődét. Kik a legfontosabb beruházók?

Olaszország, Görögország és Németország. Az elmúlt 30 év legnagyobb beruházását pedig egy norvég vízenergetikával foglalkozó vállalatnak köszönhetjük. A legjobb lehetőségek a mezőgazdaságban, a könnyű- és élelmiszeriparban, valamint Albánia 500 kilométer hosszú tengerpartjának köszönhetően, a turizmusban és a vendéglátásban vannak. De meg kell említenem kikötőink folyamatos bővítését is, a bank- és biztosítópiacot, valamint a vízmendzsementben rejlő lehetőségeket. Számos területen van tehát lehetőség a beruházóknak, reméljük, hogy erre a magyar vállalkozók is felfigyelnek.

Arról már jelentek meg hírek, hogy magyar vállalatok terjeszkednek Albániában. Van esetleg kilátásban valamilyen nagyobb üzlet?

Valóban, az elmúlt időszakban egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk, vállalatok és látogatók is szép számmal jönnek Magyarországról. A Wizzair 2017 áprilisában indította el közvetlen járatát Budapest és Tirana között, aminek köszönhetően a turizmus növekedni kezdett. A magyar vállalatok is egyre inkább kedvet kapnak: a Wizzair után a Fővárosi Vízművek Zrt. kötött jelentős megállapodást a tiranai városvezetéssel.

2019 óta pedig az OTP az albán bankpiac egyik vezető szereplőjévé […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/28/albania-valasztasok-eu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael …