2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A diadal kihirdetése? Hadüzenet? Totális háború? Mire készül Putyin?

Hirdetés

A diadal kihirdetése? Hadüzenet? Totális háború? Mire készül Putyin?

A korábbi években Putyin május 9-én – Oroszország szinte szent ünnepén, amikor megemlékeznek a második világháborúban elesett 27 millió szovjetről – általában mozgósította a nemzetet egy esetleges új csatára. Amikor tavaly május 9-én a Vörös téren felállított emelvényről szólt a nemzethez, arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ellenségei ismét „a náci ideológia nagy részét” alkalmazzák – emlékeztetett a New York Times.

Most az orosz állami média „náciknak” nevezi az orosz inváziónak ellenálló ukránokat, az ott folyó harcot pedig a II. világháború befejezetlen ügyének minősíti. Szinte biztosra vehető, hogy az orosz elnök az idén a szovjet katonák második világháborús hősiességére hivatkozva újabb áldozatokra ösztönzi népét. Azok a narratívák, amelyekkel Putyin ukrajnai háborúját igazolta, remekül harmonizálnak a győzelem napjának nagyszerű, nosztalgikus gondolataival.

Nyugati tisztviselők és geopolitikai elemzők, valamint az ukrán hírszerzés szerint Putyin az idei ünnepen győzelmet hirdethet Ukrajnában, kivált a keleti Donbasz térségében, ahol az orosz erők az elmúlt hetekben támadásaikat összpontosították.

Hirdetés

Mások attól tartanak, hogy a dátum ürügyén Oroszország megkettőzheti az inváziót, sőt elrendelheti hadseregének és állampolgárainak tömeges mozgósítását.

Erre a két lehetőségre számít a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének igazgatója, aki szerint „két igazán jelentős lehetőség” áll Putyin előtt.

„Az egyik, hogy egyszerűen győzelmet hirdet azzal, amit elért” – mondta William Alberque. Győzelemnek minősítheti a két oroszbarát „népköztársaság” kiterjesztését Donyeckben és Luhanszkban, sőt azt is elmondhatja, hogy két és fél hónap alatt szárazföldi korridorral kötötte össze Oroszországot a Krímmel, amelynek a vízellátását is szavatolta.

„Az alternatíva a tényleges háború kihirdetése, és teljes háborús mozgósítás” – tette hozzá a szakértő, aki szerint Putyin kiszámíthatatlansága miatt „végső soron a legrosszabbra kell felkészülnünk”.

Hadüzenet?

A tömeges mozgósítás háborús műveletekre kockázatos lépés lenne Putyin számára, mert potenciálisan a lakosság ellenérzését válthatná ki, kivált akkor, ha több ezer új, fiatal orosz sorkatonát küldenének a háborúba elemi kiképzés után.

Márciusban Putyin rendeletével 134 500 új, sorköteles katonát vezényelt a hadseregbe, az orosz elnök azonban azt állította, hogy nem fognak Ukrajnában harcolni.

Moszkva többször is cáfolta, hogy május 9-én hadat üzenne Kijevnek. Oroszországban az invázió kezdete óta kerülik a „háború” kifejezést, helyette „különleges katonai műveletnek” nevezik Ukrajna megtámadását.

„Badarság” – ezzel utasította vissza az újságírókat Dmitrij Peszkov, Putyin sajtófőnöke, amikor arról kérdezték, mi a valószínűsége annak, hogy Putyin hadüzenetet küld Ukrajnának.

Kijevben ezzel szemben azt feltételezik, hogy Oroszország készül a teljes mozgósításra.

A Győzelem Napjára készülnek Moszkvában 2022. május 7-én

A Győzelem Napjára készülnek Moszkvában 2022. május 7-én

Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Az ukrán hírszerzés vezetője szerint ugyanis a Roszrezerv – a rendkívüli állapotokra való felkészüléshez szükséges tartalékok tárolásáért, biztosításáért és kezeléséért felelős állami logisztikai ügynökség – „elkezdte ellenőrizni a készleteket, és kiszámítani, mivel rendelkeznek a mozgósítási parancsra”.

„Ez egy feltétlenül szükséges lépés a tényleges mozgósítás megkezdése előtt” – mondta Kijlo Budanov.

Hadiállapot

A tömeges mozgósítást a hadiállapot bevezetése kísérheti Oroszországban, ami rendkívüli hatalommal ruházná fel az amúgy szinte korlátlan hatalommal rendelkező orosz elnököt. Drámai mértékben növekedne ellenőrzése az állampolgárok élete és az orosz gazdaság felett.

Lezárhatná Oroszország határait, cenzúrázhatná a kommunikációt, kijárási tilalmat vezethetne be, ellenőrizhetné az élelmiszer-ellátást, lefoglalhatná a magántulajdont, miközben a lakosságot háborús műveletekre mozgósíthatná, akár a védelmi célú kényszermunkára is.

Oroszország alkotmánya lehetővé teszi a hadiállapot bevezetését, ha az országot külső erő támadása éri. Félő, hogy Oroszország

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/09/mi-varhata-moszkvaban-a-gyozelem-napjan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bevetik az oroszok Zadirát, a pusztító lézerfegyvert

Bevetik az oroszok Zadirát, a pusztító lézerfegyvert

Oroszország szerdán közölte, hogy új generációs lézerfegyvereket használ Ukrajnában drónok és egyéb harci eszközök elpusztítására. Vlagyimir …