2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A brüsszeli menü főfogása: Magyarország

Hirdetés

A brüsszeli menü főfogása: Magyarország

Az EU nemes intézménynek tekintheti magát, amely a második világháború után azzal a céllal jött létre, hogy hasonló értékrendű, hasonló gondolkodású országok közösségét hozza létre. Ha viszont a lényegre térünk, sok tagország számára az uniós tagság a kemény pénzekről és a gazdasági jólét ígéretéről szól – írja a Politico.

A bűvös szám: 7,5 milliárd

Magyarország számára a bűvös szám 7,5 milliárd euró (3052 milliárd forint). Ennyivel fenyegeti az Európai Bizottság a Magyarországnak nyújtott rendszeres uniós források csökkentését, mivel az ország – meglátásuk szerint – durván megsérti a jogállamisági normákat. Emellett további 5,8 milliárd eurónyi (2360 milliárd forintnyi), a világjárvány helyreállítására szánt pénz is veszélyben van. Magyarországnak erre hatalmas szüksége van, ugyanis

Az infláció meghaladta a húsz százalékot, és az országban széles körű tüntetések zajlanak a tanárok fizetése és munkakörülményei miatt.

Hirdetés

Magyarországnak 2022. november 19-ig kell meghoznia 17, az Európai Bizottság által meghatározott intézkedést, hogy eleget tegyen a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos aggályainak, különben a 7,5 milliárd euró egy részének vagy egészének elvesztését kockáztatja. Ezt követően a bizottság közreadja értékelését, amelynek valószínűsíthető időpontja november 30-a lesz.

Eldőlt! Eldőlt?

December 6-án az uniós pénzügyminiszterek hivatalosan is véleményt nyilvánítanak a pénz felszabadításáról. Brüsszelben azonban az a hír járja, hogy a dolog eldőlt. A Politico munkatársai azt írják, a bizottság várhatóan felszabadítja a forrásokat. Ahogy fogalmaznak:

Orbán Viktor túszul ejtette az EU-t, lényegében milliárdokat követelve cserébe azért, hogy feloldja vétójogát az ukrajnai segélyektől kezdve a globális társaságiadó-megállapodásig mindenen.

Bár a végső szót a miniszterek mondják ki, a bizottságon belül hatalmas vitára lehet számítani a pénz felszabadításával kapcsolatban. Az Európai Parlament máris felháborodott.

Ha a bizottság kiadja a pénzt Orbán Viktornak, Ursula von der Leyen személyesen lesz felelős azért, hogy Magyarország a korrupció mocsarává változott

– mondta csütörtökön Moritz Körner, a liberális Renew Europe képviselőcsoport német EP-képviselője. 

The small steps taken by the ????????Government to restore the #RuleofLaw are far from enough.

So a deal between @EU_Commission & Orbán on releasing the billions of EU funds is unacceptable

Pass the funds directly to civil society!

More with @moritzkoerner ????????https://t.co/zmzGnyK3dp

— Renew Europe (@RenewEurope) <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/18/brusszel-altalanos-ugyek-tanacsa-jogallamisag-unios-forrasok-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három férfi tizenegy napot élt túl egy tankerhajó kormánylapátján

Három férfi tizenegy napot élt túl egy tankerhajó kormánylapátján

A spanyol parti őrség kimentett három férfit, akik egy Nigériából a Kanári-szigetekre érkező tartályhajón, közvetlenül a …