2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A betegek kórházról kórházra járva keresnek szabad ágyat

Hirdetés

A betegek kórházról kórházra járva keresnek szabad ágyat

Az Indexnek nyilatkozó magyar nő hitbéli és magánéleti okokból érkezett Indiába még márciusban. Régóta tervezett, illetve szervezett utazás volt, és akkor még úgy tűnt, hogy India kordában tudja tartani a járványt.

Nem így lett, és ma már leginkább úgy jelenik meg a nemzetközi sajtóban az ország, mint ahol elszabadult a pokol. A hírügynökségek folyamatosan sokkoló beszámolókat és felvételeket jelentetnek meg: a kórházak megteltek, képtelenek minden beteget ellátni, az átoltottság alacsony, tehát egyelőre nem várható, hogy a járvány csillapodjon, a halottakat máglyákon égetik el.

Hirtelen jelentkeztek a tünetek

Fodor Kata másfél hónapja él a dél-ázsiai országban, és ő is hamar megfertőződött a koronavírus valamelyik variánsával.

Hirdetés

Az egész világot bejárták az indiai duplamutáns felbukkanásáról szóló hírek, amely sokkal jobban fertőz, mint a legtöbb variáns. Magyarországon is arra figyelmeztetnek, hogy bár a magyar helyzet – úgy tűnik – javulóban van, egyre több a beoltott, és ezzel párhuzamosan enyhítenek a járványügyi korlátozásokon is, mégsem dőlhetünk hátra, mert az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket.

Fodor Kata nem tudja, hogy melyik variánssal fertőződött meg, de az elmondta: nagyon hirtelen, előzmények nélkül verte le a lábáról a betegség.

Előző este még semmi bajom sem volt, másnap már fájt a fejem és nagyon aluszékony voltam. Először azt gondoltam, hogy a meleg miatt van, mert hirtelen törtek be a 40 fokok, de aztán gyorsan világossá vált, hogy koronavírusos vagyok

– mesélte Fodor Kata az Indexnek, akinek nyolc napig 38-39 fokos láza volt.

A fertőzötteknek karanténban kéne lenniük, de például tesztelésre sem tudnak kijönni házhoz, ugyanakkor van 24 órás COVID-információs vonal. A magyar nőnek telefonon javasolta az orvos, hogy mindenképpen üljön taxiba és vizsgáltassa meg magát kórházban.

„Megvan annak a kockázata, hogy így megfertőzünk másokat, de ha egy orvos javasolja ezt, akkor nem tudsz igazán mit csinálni” – tette hozzá Fodor Kata. Azt azonban elmondta: a hatóságok szigorúan ellenőrzik a maszkhasználatot, és szólnak azért is, ha valakinek nem fedi teljesen az arcát a maszk.

Védőmaszkot viselő emberek 2020. december 19-én Delhiben, Indiában

Védőmaszkot viselő emberek 2020. december 19-én Delhiben, Indiában

Fotó: Yawar Nazir / Getty Images Hungary

Miután a tesztje pozitív lett, a Holy Family keresztény Covid-kórházban megröntgenezték a tüdejét, és kizárták, hogy tüdőgyulladást kapott volna. Mindkét vizsgálatot 3200 forint értékben végezték el.

Ebben a fizetős magánkórházban közel sem uralkodnak olyan állapotok, mint a hírügynökségek beszámolóiban szereplő állami kórházakban, de itt is nagyon sok beteget látott a magyar nő. Olyan sokan voltak, hogy lehetetlenség volt megfelelően elválasztani a nem biztosan covidos betegeket a biztosan fertőzöttektől. Szabad ággyal ebben a kórházban sem rendelkeztek.

„Ha eddig nem voltam covidos, akkor most már biztos az vagyok, gondoltam, amikor először voltam ott, és két órát vártam a regisztrációra a váróban, ahol ott voltak a fertőző betegek is” – mesélte Fodor Kata.

Azt tapasztalta viszont, hogy az orvosok és a nővérek is nagyon felkészültek, illetve profik, minden segítséget megadnak a betegeknek, amit csak tudnak. Pszichésen viszont nagyon megviseli őket is a rossz helyzet, Fodor Kata olyat is látott, hogy az orvosok sírtak, miközben próbáltak újraéleszteni egy beteget. 

A magyar nő rengeteg gyógyszert, antibiotikumot, multivitaminokat kapott, nagy dózisban. A C-, D-, E-vitamin szedésének fontosságát Indiában is hangsúlyozzák. Kapott gyomorsav lekötőt is, hogy a sok gyógyszer, amit szednie kellett, ne tegye tönkre a gyomrát és az emésztőrendszerét.

A Magyarországon ismert, de a koronavírus ellen nem alkalmazott ivermectinalapú gyógyszert is felírták neki. Indiában bevizsgált, tablettaformájában adják, de öt napnál tovább nem szabad szedni.

Érdekesség, hogy az ájurvéda-ajánlások szerint (India természetes és holisztikus ősi gyógyászati rendszere) ha az embernek valamilyen felső légúti betegsége van, akkor nem ajánlott tejet, tejtermékeket fogyasztania, mert hurutosságra hajlamosít.

„Sajtot lehet enni, de mást nem. Nem ajánlott keserű és savanyú ízű ételeket sem fogyasztani. A különböző ízeket a különböző szervekhez társítják. Igaz, a koronavírusnál az egyik tünet pont az, hogy nincs is étvágyad” – mondta Fodor Kata.

Kórházról kórházra járnak az emberek

Azokat a szörnyű állapotokat, amelyeket a hírekben lehet látni, ő nem tapasztalta meg, de indiai ismerősei közül volt olyan, akinek a kálváriáját végigkísérte.

Abban a családban, akikhez Delhibe érkezett, beteg lett az 55 éves édesanya, de […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/05/05/elkapta-a-koronavirust-de-nem-esett-panikba-az-indiaban-elo-magyar-no/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael …