2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A baloldal kormányalakítást szeretne, a jobboldal hazaárulást kiált

Hirdetés

A baloldal kormányalakítást szeretne, a jobboldal hazaárulást kiált

Vasárnap két helyen is tüntetést tartottak Spanyolországban: a fővárosban, Madridban a szélsőjobboldali Vox-vezér, Santiago Abascal hívószavára százezren mentek ki az utcákra, míg a választásokat ugyan megnyerő, de parlamenti többség híján valószínűleg ellenzékbe kényszerülő jobbközép Spanyol Néppárt (Partido Popular, PP) elnöke, Alberto Nunez Feijóo andalúziai fellegvárukba, Malagába hívta tüntetésre támogatóit.

A két párt ugyan más helyen hívta egybe szavazóit, ugyanakkor az ügy ugyanaz volt:

a jobbközép és szélsőjobboldali pártok szimpatizánsai az ellen tüntetnek, hogy a szocialista Pedro Sánchez amnesztiában részesítse a katalán függetlenségpártiakat.

Hirdetés

A tüntetéseket azután szervezték, hogy a jelenleg kormányalakítással próbálkozó szocialista politikus még előző héten bejelentette, személy szerint ő támogatja, hogy amnesztiát hirdessenek a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás – madridi olvasat szerint zendülés – kapcsán. Ez azt jelentené, hogy a népszavazással összefüggésben elítélteket szabadon engednék, míg a jövőben jogilag senkit sem lehetne felelősségre vonni a népszavazás miatt – azaz például a 2017 óta száműzetésben élő korábbi katalán elnök, Carles Puigdemont ellen sem indulhatna eljárás.

Spanyol lapértesülések szerint Sánchez párttársainak azzal érvelt az amnesztia mellett, hogy azzal segítenék elsimítani a madridi és barcelonai kormányok közötti konfliktusok egy részét, másfelől ezzel lehetne ismét Katalóniát egyesíteni a Spanyol Királysággal. Mint fogalmazott, ezzel ugyan nem oldódik meg minden konfliktus, de „ezt a sebet nem hagyhatjuk a végtelenségig nyitva”.

Ugyanakkor a jelenleg ügyvivő miniszterelnöki posztot vivő politikusnak nem a sebek begyógyítása lehet az első számú és egyetlen célja.

Sánchez ugyanis elmondta, hogy csak az amnesztiával tudja meggyőzni a katalán függetlenségpárti pártokat, hogy a miniszterelnök-választáson szavazataikkal támogassák a kormányalakításban.

Ezzel pedig nem kis rizikót vállalt be az eddig is olykor merész politikai manővereket végrehajtó Sánchez – már az eredetileg decemberre kiírt parlamenti választás nyári előrehozatala is ilyen volt. Ugyanakkor ez egy olyan lépés, ami a spanyol politika unionista oldalán eddig vörös vonalnak számított.

Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali Vox párt vezetője beszédet mond a katalán függetlenségpártiak amnesztiájának megadására vonatkozó tervek elleni Vox nevű tüntetésen, Madridban 2023. október 29-én

Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali Vox párt vezetője beszédet mond a katalán függetlenségpártiak amnesztiájának megadására vonatkozó tervek elleni Vox nevű tüntetésen, Madridban 2023. október 29-én

Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Kormányalakítás vagy politikai öngyilkosság?

Hogy a katalánoknak kiosztandó amnesztiát mennyire nem támogatja a spanyol társadalom, jól mutatják a hétvégi tüntetések, illetve az, hogy Sánchez pártjában, a Spanyol Szocialista Munkáspártban (Partido Socialista Obrero Espanyol, PSOE) hétfőtől egészen csütörtökig szavazhatnak majd a párttagok, hogy a kormányalakításért cserébe bevállalják-e az amnesztiát.

A spanyolok egy jelentős része már azt is ellenezte, amikor Sánchez 2021 nyarán kegyelemben részesített kilenc függetlenségpárti politikust – köztük a Katalóniában kormányzó Katalán Republikánus Baloldal (ERC) elnökét, a 2019-ben a népszavazás kapcsán hűtlen kezelés és zendülés miatt 13 éves börtönbüntetésre ítélt Oriol Junquerast –, akik így szabadon távozhattak a börtönből.

Ugyanakkor az amnesztia ennél már nagyobb súlyú: az nem az adott személyre szól, hanem általánosan az eseményre. Azaz ha Sánchezék valóban amnesztiát hirdetnének – vagyis elfogadnának erről egy törvényt a képviselőházban –, akkor

a népszavazás kapcsán elítélt, bírósági ítéletre vagy letartóztatásra váró személyek jogilag nem vonhatóak felelősségre  a miatt.

Ezzel pedig többen nem értenek egyet. A hétvégi tüntetésen a kormányalakításról lecsúszó néppárti Alberto Nunez Feijóo például úgy fogalmazott, hogy Sánchez célja nem a megbékélés és a Katalóniával való ismételt egyesülés, hanem mindössze ez az ára, hogy ismét miniszterelnök lehessen. Mint fogalmazott, nem a machiavellista értelemben vett virtu, hanem mindössze a saját érdeke vezérli.

Feijóo […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/11/01/spanyolorszag-katalan-fuggetlenseg-amnesztia-pedro-sanchez-kormanyvalsag-tuntetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …