2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / A 7. cikkelyt is blokkolja a magyar–lengyel tengely

Hirdetés

A 7. cikkelyt is blokkolja a magyar–lengyel tengely

Újabb fordulóponthoz érkezett a magyar kormány és az európai politikai elit között tíz éve dúló állóháború. Ahogyan arról az Index elsőként hírt adott, az Európai Unió Bírósága elutasította Magyarország keresetét, amelyben a kormány a Sargentini-jelentés európai parlamenti megszavazásának jogszerűségét kérdőjelezte meg. Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentése az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseire, a jogállamiságot érő rendszerszintű fenyegetésekre hívta fel a figyelmet. Ezt 2018 szeptemberében az Európai Parlament kétharmaddal támogatta, a szavazatok megszámlálásakor azonban nem vették figyelembe a tartózkodókat – a magyar fél szerint csak ezzel a csellel volt meg a jelentés elfogadásához szükséges többség. Az Európai Unió Bírósága mostani döntésében nem adott helyet a kormány aggályainak, döntésében kimondta:

AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐK TARTÓZKODÁSAIT NEM KELL FIGYELEMBE VENNI.

Hirdetés

Ezzel pedig – a Sargentini-jelentésre hivatkozva – folytatódhat Magyarországgal szemben az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás. Nem véletlenül hívják a procedúrát az uniós bürokrácia atombombájának: a magyar, illetve a szintén eljárás alá vont Lengyelországot eddig példátlan szankciókkal fenyegeti, az Európai Unió által vallott, a liberális demokráciát sértő politikájuk miatt akár szavazati jogukat is felfüggeszthetik az Európai Unió Tanácsában.

Az EU malmai azonban lassan őrölnek, nem véletlen, hogy valójában már a Sargentini-jelentés is egy többéves folyamat végtermékeként értelmezhető. Az Európai Parlament már a 2010-es médiatörvény miatt támadta a magyar kormányt, részben erre hivatkozott a portugál EP-képviselő, Rui Tavares jelentése 2013-ban. A dokumentumot végül nem támogatta az Fidesz–KDNP képviselőinek akkor még helyt adó Európai Néppárt, akkor még Manfred Weber frakcióvezető is alaptalannak minősítette a vádakat. 

Öt évvel később azonban a Sargentini-jelentést már az EPP többsége is támogatta, ami a magyar kormánypárt és a jobbközép parlamenti frakció idei szakításának is fontos fordulópontja volt. A jelentés sorsa a Néppárton múlt, az EPP soraiból érkeztek azok a tartózkodások, amelyeket az EP nem vett figyelembe. 

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ezt Sargentini, illetve a magyar kormányt támadó frakció előre kitervelte. Az Index megkeresésére elmondta:

nem volt véletlen, hogy a 2018-as szavazást megelőzően judith Sargentini arra szólította fel az EPP-ben ülő képviselőket: ha bizonytalanok, inkább igyanak meg egy kávét a büfében.

„Ironikus, hogy a jogállamiság bajnokai, miközben a magyar kormányt támadják, maguk is jogszerűtlenül járnak el” – fogalmazott Varga Judit, hangsúlyozva: álláspontjuk szerint egy leadott, tartózkodó szavazatot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kérdésünkre az igazságügyi miniszter elismerte, hogy a bíróság döntésével eldőlt a vita, azt ugyanakkor hozzátette: ez mindig is politikai és nem jogi kérdés volt. Erre utal szerinte az is, hogy a bíróság három évig ült a magyar kormány keresetén, miközben a 7. cikkelyes eljárást nem függesztették fel. Az Európai Tanácsban folytatódtak az aggályokkal kapcsolatok meghallgatások, ezeken Varga Judit is képviseli Magyarországot.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én

Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A bíróság döntésével azonban a folyamat célegyenesbe került, akár azt is gondolhatnánk, hogy a magyar kormányt a tagállamok hamarosan elszámoltatják az elmúlt évek vesztes vitái miatt. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/03/sargentini-ep-birosag-tanacs-jogallamisag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó …