2020. október 21., szerdaMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.21. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 710 magyar közéleti személyiséget hallgat le a kínai hírszerzés

710 magyar közéleti személyiséget hallgat le a kínai hírszerzés

Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy Kína a saját határai kívül is megfigyel külföldi személyeket és intézményeket hírszerzési és befolyásolási célból

– nyilatkozta a Szabad Európának egy adatelemző.

Az adatbázist 2,3 milliárd cikk és 2,1 milliárd közösségimédia-poszt alapján állították össze. A szöveges fájlok mérete összesen 1 terabyte – írja feltáró cikkében a Szabad Európa.

Magyarok

A Szabad Európa megkapta az adatbázis azon részét, ami a magyarokra vonatkozó információkat tartalmazza.

A listán 710 személy szerepel, köztük élvonalbeli és helyi politikusok, illetve családtagjaik, cégvezetők, katonatisztek, de akad a listán újságíró is.

Mivel az adatoknak csak egy kis részét sikerült helyreállítani, valószínűleg több ezer magyarról gyűjtött adatot a Zhenhua. Arról, hogy pontosan kik az adatbázisban szereplő magyarok, azt a portál később fogja közölni.

A külföldiek között van Boris Johnson brit, Scott Morrison ausztrál, Narendra Módi indiai miniszterelnökök és családtagjaik, számos ország miniszterei, meg a brit királyi család tagjai. Rajtuk kívül különböző országok hadseregeinek alacsony és magas beosztású katonáiról, Kína számára fontos iparágakban dolgozó kutatókról, szoftverfejlesztőkről, és cégvezetőkről, diplomatákról vagy éppen elítélt bűnözőkről is rendszereztek információkat.

Facebook, Twitter, TikTok

A begyűjtött adatok mintegy 80 százaléka származik az internetről, bárki számára hozzáférhető cikkekből és közösségimédia-profilokból. Az információkeresés során igénybe vettek olyan adatgyűjtő oldalakat, mint a Factiva és a Crunchbase. Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, de még TikTok oldalakat is böngésztek az adatbázis összeállítói, akik valószínűleg a Zhenhua saját fejlesztésű programjaival fésülték át a közösségi oldalakat.  Érdemes odafigyelni arra, hogy mit oszt meg az ember, mert még a nem nyilvános adatokhoz is hozzá lehet férni. 

A hírszerzők egyre több hasznos információhoz férnek hozzá nyílt forrásokból.

A katonai hírszerzési adatok 90 százaléka megszerezhető nyilvános adatok elemzésével

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/07/710_magyar_kozeleti_szemelyiseget_hallgat_le_a_kinai_hirszerzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Bevezetik a legmagasabb koronavírus-készültséget Manchesterben

A londoni kormány saját hatáskörében elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb …