2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 2025-ben újra magyar Gripenek védik a balti államok légterét

Hirdetés

2025-ben újra magyar Gripenek védik a balti államok légterét

A tárcavezető a NATO közép- és kelet-európai tagországait tömörítő Bukaresti Kilencek tanácsülésének szünetében hangsúlyozta, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetségesként teljesíti a tagsággal járó kötelezettségeit, így például már idén – a vállalt határidő előtt – meg fogja haladni a védelmi kiadások szintje a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát, az a cél pedig már négy éve megvalósult, hogy a katonai költségvetés legalább 20 százaléka fejlesztésekre forduljon.

Döntöttek

Magyarország eddig háromszor vett részt a balti országok légterének védelmében, és a negyedik körről is döntés született. Az idehaza található közép-európai többnemzeti haderő-parancsnokság elérte azt a működési szintet, amelynek nyomán hamarosan odalátogat az európai NATO-erők főparancsnoka – tette hozzá Szijjártó.

Magyarország készen áll arra, hogy a világ számos pontján biztosítsa a békés körülmények létrehozását vagy fenntartását, különösen jelentős Magyarország szerepvállalása a Nyugat-Balkánon. A koszovói misszióban betöltött parancsnoki pozíciónk egyértelmű elismerésre tett szert itt, a NATO-ban, és készen állunk arra, hogy a jövő évben átvegyük a bosznia-hercegovinai békemisszió vezetését, ahol most is megközelítőleg kétszáz magyar honvéd szolgál

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Hirdetés

Súlyosbodik a háború eszkalációjának kockázata

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a hidegháború vége után alig több mint három évtizeddel Közép-Európa ismét rendkívül súlyos biztonsági kockázatokkal néz szembe. Leszögezte, hogy ennek a régiónak mindig is a kulturált kelet–nyugati együttműködés volt az érdeke, a konfliktuson mindig csak rajtavesztett a térség.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/31/nato-szovetseg-magyarorszag-szijjarto-peter-lodz-balti-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A volt szlovák külügyminiszter úgy érezte magát a Fidesz gyűlésén, mintha a náci párt kongresszusán lett volna

„Amikor a Fidesz közgyűlésén legutóbb vendégként részt vettem, akkor szörnyű beszédeket hallottam. Úgy éreztem magam, …