2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / 150 magyar jelentkezett az európai űrhajósok pályázatára

Hirdetés

150 magyar jelentkezett az európai űrhajósok pályázatára

Nemrég zárult le ugyanis az új űrhajósok kiválasztásának pályázata. A tízéves program 22 megüresedett helyére több mint 22 ezren jelentkeztek Európa sok országából, messze a legtöbben Franciaországból.

A pályázók csaknem egynegyede – számszerűsítve 5400-an – nők. Jelentkezési arányuk az előző, 2008-as pályázatban még csak 15,5 százalék volt.

Az európai pályázat Magyarországon is felkeltette a potenciális űrhajósok figyelmét. Összesen 150-en jelentkeztek.

Hirdetés

A nemek közötti megoszlás majdnem megfelel az európai átlagnak: 116 férfi (77 százalék), és 34 nő (23 százalék) indul a megmérettetésen. A 150 magyar jelentkező közül 3 mozgáskorlátozott.

A misszió

Maga az űrügynökség így fogalmazza meg misszióját: „Küldetésünk az űr békés felfedezése és használata mindenki javára. Figyeljük a földet, inspiráló és egyedülálló űrprojekteket fejlesztünk és indítunk, űrhajósokat képzünk, a tudomány és a technológia határait feszegetjük, választ keresve a világegyetem nagy tudományos kérdéseire. Európa minden tájáról származó tudósok, mérnökök és üzleti szakemberek családja vagyunk, akik sokszínű és multinacionális környezetben dolgoznak együtt. Elkötelezettek vagyunk az egységes európai űrkutatás és az űrben is együttműködő egységes Európa mellett.”

A párizsi székhelyű ügynökségnek 22 ország a tagja, nem teljeskörűen pedig Kanada, Lettország és Szlovénia is idetartozik.

Magyarország 2015 elején csatlakozott. Elkötelezettsége jeleként 2020-ban megkétszerezte hozzájárulását az Európai Űrügynökség költségvetéséhez, amely tavaly csaknem 6,7 milliárd euróra rúgott.

Szeretnénk egy fogyatékkal élő űrhajóst indítani elsőként a világon

idézte a Reuters az Európai Űrügynökség osztrák származású vezetőjét. Intézményünk és a pályázat bizonyítja, hogy az „űr […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/05/az-ur-mindenkie/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zárt autóban maradt kislány halt meg Boszniában

Négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban az északnyugat-boszniai Donja Piskavicában – közölte a helyi sajtó …