2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Zuhan az antibébi-pirulák értékesítése, amit az infláció is érinthet

Hirdetés

Zuhan az antibébi-pirulák értékesítése, amit az infláció is érinthet

Már az ókoriakat is foglalkoztatta a születésszabályozás kérdése, például az egyiptomiak a méhükben alkalmaztak mézet és akácleveleket a megtermékenyülés elkerülése érdekében, a közel-keletiek és a görögök egy különleges édesgyökérrel próbálkoztak, Arisztotelész cédrusolajtól várta a csodát, Hippokratész pedig a vízben feloldott és elfogyasztott rézben hitt. Az első óvszert az 1600-as években készítették állati bélből, a ma használatos gumieszközökre a XX. századig kellett várni. A születésszabályozás területén az igazi forradalmat a fogamzásgátló tabletták hozták el. Napjainkban többféle hormonális fogamzásgátló áll rendelkezésre, beleértve az orális tablettákat, tapaszokat, gyűrűket, injekciókat vagy épp a beültethető eszközöket. 

Világszerte népszerűek, és általában biztonságosnak és hatékonynak számítanak a hormonális fogamzásgátlók, ha helyesen használják őket.

Hatalmas a globális piacuk is, amely becslések szerint 2021-ben meghaladta a 7,57 milliárd dollárt.

Hirdetés

A piac egyértelműen nagy, bár az elmúlt évek trendje alapján enyhén csökken a forgalmuk, számos termék áll rendelkezésre a különböző gyártóktól. Ebből hasít egy szeletet a magyar gyógyszeripari óriás. A Richter a világon a hormonális fogamzásgátló tabletta egyik legnagyobb gyártójává nőtte ki magát, az európai hormonálisfogamzásgátló-piacon pedig a 2. legnagyobb forgalmú gyógyszeripari cég. Nemcsak késztermék-előállításban, hanem a szükséges alapanyagok, a hormonok gyártásában is fontos szereplő, és ennek révén egyike a világ mindössze 5 cégének, mely saját szteroid-hatóanyagból gyárt készterméket. Tavaly a harmadik negyedévben az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A magyar gyógyszervállalat fejlesztette ki a világ első sürgősségi fogamzásgátlóját a WHO közreműködésével. Globálisan több mint 100 országba exportálják a Magyarországon gyártott különféle nőgyógyászati termékeket, amelyek a fogamzásgátláson túl többek között az endometriózis és a méhmióma kezelésére is alkalmasak. A hazai vállalat vezető az orális fogamzásgátlók piacán Magyarországon, de a teljes nőgyógyászati termékkört tekintve több közép-kelet-európai országban és egyes nyugat-európai országokban is, például Spanyolországban és Portugáliában is elmondhatja ezt magáról. 

Míg Portugáliában a fogamzóképes nők közül 100-ból 70-en használnak valamilyen fogamzásgátló módszert, addig Magyarországon ez a szám 20 alatt van. 

Turek Péter kiemelte, hogy Portugáliában vannak családtervezési központok, ahol támogatott módon, ingyen lehet orális fogamzásgátlókhoz hozzájutni. Németországban kedvezményesen érhető el a termék 24 éves korig. A tendencia szerint nyugaton jelentősebb a reguláris (rendszeresen szedett) hormonális fogamzásgátlók használata, kelet felé haladva fokozatosan nő a sürgősségi fogamzásgátló készítményeké. Ez a szakértő szerint adódik a kultúrából, a vallásosságból is. Európában a hormonális fogamzásgátlókat csak orvos írhatja fel, ezalól egyedül Anglia képez kivételt, ahol néhány, csak progeszteront tartalmazó már OTC-ként, azaz recept nélkül is megvásárolható. Hasonló trend figyelhető meg a sürgősségi tablettáknál, azonban azokhoz vény nélkül jóval több országban hozzá lehet férni. 

Turek Péter

Turek Péter

Fotó: Németh Kata / Index

Világszerte több kutatás is folyik a férfiakat célzó fogamzásgátló gyógyszerek fejlesztésére. Turek Péter szerint az eddigi eredmények nem voltak izmosak, jelenleg azonban van egy-két olyan megközelítés, amely akár eredményes is lehet. A Richter ezeket a trendeket nagy figyelemmel követi, hiszen az innováció a cég egyik legfontosabb értéke, de egyelőre nem vesz ebben részt, és nem köteleződött el e terület iránt.  

Piaci kihívások

A hormonális fogamzásgátlók képesek megakadályozni a teherbe esést, azonban nagyon sok országban az ilyen jellegű felhasználásuk csak másodlagos, mivel leginkább terápiás célokra alkalmazzák őket. A gyógyszer támogatja a méhnyálkahártya fejlődését, ezáltal segít a ciklus beállításában és kontrollban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/29/richter-gyogyszer-fogamzasgatlo-szuletesszabalyozas-hormon-ovszer/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végleg eltűnhetnek a mozik

Úgy tűnik, a szélesvászon újra bajban van. A Covid-járvány és streamingszolgáltatók pofonjától még nem tért …