2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Zártkertje van? Erről tudnia kell!

Hirdetés

Zártkertje van? Erről tudnia kell!

A zártkertek fejlesztésében érdekelt önkormányzatok már tanulmányozhatják a Zártkerti Revitalizációs Program pályázati felhívását, melyre 2021-ben 5 milliárd forintot különített el a költségvetés – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az Index érdeklődésére hangsúlyozta, hogy

a helyhatóságok beruházásaival alapvetően egy hagyományos agrártevékenység megőrzését, az elhanyagolt zártkertek új életre keltését kívánják támogatni, és nem a lakhatási problémák miatt kényszerűségből a zártkertek népességnövekedése okozta problémákat orvosolni.

Hirdetés

Úgy fogalmazott, az említett mintegy 200 ezer hektárnyi területen az önkormányzatok segítségével még megőrizhető, újjáéleszthető az az évszázadok óta értéknek tekintett termelési kultúra, amelyek a szőlőhegyeken, gyümölcsösökben, az egykori mezővárosok határában kialakult. A miniszter szerint e területek megőrzése, fejlesztése segít megtartani a helyi közösségeket, az újrainduló – lehetőség szerint őshonos és tájfajta gyümölcsfák és szőlők telepítésével járó – gazdálkodás az önellátás mellett a kézműves helyi termékek előállítását, piacra jutását is segítheti.

Azt, hogy lenne honnan visszajönnie a magyar kertkultúrának jól jelzi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kertként nyilvántartott területek nagysága nemcsak a rendszerváltás előtti rekordszintről esett vissza épp, hogy észrevehetővé, de az elmúlt tíz évben is folyamatosan zsugorodott, gyakorlatilag megfeleződött. Míg a zártkert lényegében véve földhivatali fogalmi kategória, addig a KSH definíció szerint azt érti kert művelési ág alatt, hogy az a gazdaság többi részétől elkülönített vegyes hasznosítású, rendszerint ház körüli terület. 1949-ig tartalmazta a gyümölcsös művelési ág területét is. 1995-től csak a gazdasághoz tartozó személyek fogyasztására termesztett növények területét (konyhakert) jelenti, innen értékesítésre csak az esetleg képződő – kis mennyiségű – fölösleg kerülhet.

Teljesen más termelési kultúrát, szociológiai hátteret, társadalmi gazdasági feltételeket jelentett a hosszú idősorok alapján az 1980-1991 közti időszak, a hétvégi házak, telkek aranykora: az időszak elején a KSH szerint a belterületi kerteket is beleértve 291,4 ezer hektáron zajlott ilyen jellegű agrártevékenység, a végére már több mint 341 ezer hektáron. A kilencvenes évek módszertani, nyilvántartási változásai nehezítik az összehasonlítást, de az tény, hogy miközben az mezőgazdasági termelésre használt terület is csökkent közel 6,5 millió hektárról 5,3 millió hektárra, ezen belül leginkább a kert művelési ágba tartózó területek estek vissza.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/13/a-zartkertek-agrarhasznositasat-segitik-a-duplajara-emelt-tamogatasbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták meleg helyzetet teremthetnek

A kriptovaluták mögött álló technológia, a blokklánc a kezdet kezdetén olyan algoritmusokkal dolgozott (és dolgozik …