2021. július 28., szerdaMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Vizsgáztak a vakcinák, itt az Index nagy antitestmérése

Hirdetés

Vizsgáztak a vakcinák, itt az Index nagy antitestmérése

Míg a tavasz egyes számú lakossági kérdése a Mikor kerülök végre sorra az oltási rendben? volt, addig mára, az 5,3 millió beoltott – és futball-Eb alatt 10 millió szövetségi kapitány – országában leginkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy működik-e az oltóanyag, amelyet belénk fecskendeztek. Azaz termelődött-e a koronavírus ellen kellő védettséget nyújtó ellenanyag a szervezetünkben. 

Az antitestmérésen vagy más néven ellenanyagszint-mérésen a szerkesztőségből hatan vettünk részt június 10-én. A vizsgálatot a magánegészségügyi szolgáltatóként működő Nemzetközi Oltóközpont munkatársai végezték, itt szúrták meg többségében a bal kezünk középső ujjbegyét, majd állapították meg mindössze negyedóra alatt egy cseppnyi vérből az eredményt.

A hivatalosan CHROMATM PoC nevű antitestteszt részben azt deríti ki, hogy a szervezetünk kellően reagált-e a védőoltásra. Egész pontosan azzal, hogy megmutatja, a vakcina hatására termelődött-e, és ha igen, mekkora az ellenanyagszint a szervezetünkben. Ezen belül is, ami nekünk fontos, az IgG ellenanyagszint – laboratóriumi vizsgálattal ugyanis ez mutatja ki a vérből a védettséget.

Jelenleg Magyarországon az S (tüskefehérje) elleni IgG ellenyag szintjét mérik a vérben, és ehhez képest határozzák meg, hogy valaki védettnek számít-e.

Hirdetés

Az S tüskefehérje ellen termelt IgG szintjét egyfelől vizsgálják azoknál, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, ahogy azoknál is, akiket beoltottak, és kíváncsiak az oltás eredményességére.

Az utóbbi kategóriában a mi szerológiai tesztünk referenciaértékei:

  • 1 alatt negatív az ellenanyagszint, azaz nem alakult ki védettség, ezért nem járna vakcinaigazolvány sem;
  • 1 felett pozitív, innentől megnyugodhatunk, védettek vagyunk;
  • az abszolút felső érték 200, amin mi mérettünk, tájékoztató jelleggel 50-ig van skálázva;

A kormányrendelet szerint a pozitív minősítésű SARS-CoV-2 IgG vizsgálati eredmény azt jelenti, hogy a vakcinaigazolványt igénylő szervezetében jelen van a koronavírus elleni ellenanyag.

Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy az itt ismertetett számok nem sztenderdek, minden szerológiai tesztnél a gyártók és a különböző tesztelő központok határozzák meg a határértéket, ami felett már pozitív az eredmény. Ez tesztenként más és más lehet, vagyis a különböző tesztek mérései eredményeit nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani. Ahogy mindannyiunk immunrendszere is eltérően reagálhat a védőoltásokra.

A Pfizer lett az Index antitestfutam-győztese

A Pfizerrel két körben oltott Gabay Balázs újságíró kollégánk eredménye, IgG: pozitív, 41.57 COI. 

„Pár héttel a regisztráció indulását követően jelentkeztem oltásra, és április végén jelezte a kerületi szakorvosi rendelő, hogy jöhetek, van Sinopharm-vakcina. Ám még aznap egy jó barátom édesapja szólt, aki egy fővárosi kórház portáján dolgozik, hogy többen nem jöttek el a vakcinájukért, ezért maradt Pfizerből lepattanó. Ez ám a magyaros finesz, már indultam is. Egy szerdai délutánon, április 21-én adták be, kizárólag a karomban éreztem enyhe fájdalmat a beadás után néhány órán át.

antitest vérvétel-7

Fotó: Gombkötő Emma / Index

A booster oltást május 26-án kaptam, és még az elsőnél is enyhébb oltási reakcióim voltak, egy-két óráig éreztem a karomat. Ha nem küzdenék évek óta gerincgondokkal, és az utóbbi hónapokban refluxszal, akkor azt mondhatnám, hogy igen jó egészségi állapotban vagyok, ám így sincs sok panaszkodnivalóm. Az immunrendszerem működését átlagosnak tartom így 38 évesen.

Őszintén szólva kíváncsi lettem volna a keresztoltás utáni oltási reakciómra, akárcsak az antitestszintemre, mert már létezik arra vonatkozó tudományos evidencia, hogy két különböző oltással szélesebb spektrumban ad immunválaszt a szervezet, de így is jó vagyok, mert megnyertem az indexes antitestszintfutamot”

– számolt be tapasztalatairól Balázs. 

A dobogó második helyén, avagy túl a Modernán

A cikk két Modernát kapott szerzőjének tesztje szintén pozitív, 32.93 COI-értéket produkált. Amint tavaly decemberben megnyílt a lehetőség, az elsők közt regisztráltam online az oltásra, de sokáig nem nyomultam, miért is tettem volna, hiszen legjobb tudásom szerint 31 éves és szerencsére teljesen egészséges vagyok. Végül egy április közepi kedves érdeklődés után a háziorvosomnál, április 19-re kaptam időpontot az első Moderna-oltásomra. Utána nem is volt semmi baj, legfeljebb aznap és másnap estére kicsit szétcsúszott a kép, nem egészen ott, hanem pár centivel arrébb voltak a tárgyak, mint ahová nyúltam értük.

női kéz antitest

Fotó: Gombkötő Emma / Index

A második Moderna, ahogy kell, húsz nappal az első után, május 20-án ért, és amire egyáltalán nem számítottam, hogy innentől két és fél nap következett a pokolban. Fájt, görcsölt az összes létező ízületem és végtagom, heveny hidegrázásra hőhullám következett, és ilyen magas lázat (39 ºC) még sosem tapasztaltam.

A Második Moderna-oltás mellékhatáscsomag gyorsan átvette a vezetést az eddigi fájdalomsorrendemben (a kétoldali bölcsességfog-gyulladás, a tüszős mandulagyulladás plusz torokgyulladás és a szülés után).

Azóta a netes fórumok, a cikkek és leginkább a lakossági közvélemény-kutatásom alapján kiderült, hogy a második Moderna a nőket jobban megviseli, és ezen belül is leginkább az egészséges, késő húszas, kora harmincas korosztályt dönti le a lábáról. Nem baj, amit lázálmaim közben elrebegett imáimba foglaltam, felváltva fohászkodva az Úrhoz, az immunsejtjeimhez és Karikó Katalinhoz, az mind bekövetkezett: mint kiderült, bőven a kívánt érték feletti, sőt rengeteg a szervezetemben az antitest.

Már egy Astra után a középmezőnyben

Dobó Géza újságíró kollégánk eredménye, aki március 23-án vette fel az első […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/14/ellenanyag-teszt-oltas-vakcina-antitest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét kamatot emelt az MNB

Ismét kamatot emelt az MNB

A várakozásoknak megfelelően keddi ülésén ismét megemelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris …