2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Vitézy Tamás: A maffia módszereivel vették el a családom vagyonát

Hirdetés

Vitézy Tamás: A maffia módszereivel vették el a családom vagyonát

Vitézy Tamás arra hívta fel a figyelmét, hogy „az igazságszolgáltatással is szövetkező bűnözői maffiák miatt” senkinek a vagyona nincs biztonságban. Mindjárt a posztja elején rögzítette, hogy „elkötelezett, hitelesnek tartott szereplője” volt és ma is az „annak a folyamatnak, ami a rendszerváltás óta egy szuverén Magyarországot kíván létrehozni egy zűrös, olykor ellenséges politikai, geopolitikai környezetben”. És aki ezt „a szent célt veszélyezteti, akkor is ellenzéknek, sőt ellenségnek” tartja, ha – mint írja – „közülünk” való. „Veszélyesnek és tűrhetetlennek” nevezi a köreikben „meglévő olyan viselkedési formákat, ami a protestszavazók táborát fogja növelni”.

Foglalkozni kell a gazdasági bűnözés igazságszolgák által is támogatott rendszerével, melyben ma is érintett vagyok mint kárvallott

– szólít fel Vitézy. Ma már bizonyítékokkal alátámasztható, ötéves tapasztalatai alapján hívja fel a figyelmet a rendszer anomáliáira, azt állítva, hogy célja a pártszervezet öntisztulásának elindítása. Amitől – ezt már nem teszi hozzá – a saját ügye tisztázódását és számára megnyugtató elrendeződését is várja.

Vitézy Tamás a saját horvátországi szállodavagyonát érintő eljárásokból és az ellene indult bűntetőügyből szerezte tapasztalatát.

Hirdetés

„Bevett bűnözői gyakorlat, hogy ha bármilyen sikeres vállalkozást, vagyont irigykedve megkívánnak egyes »befektetők«, azt banki, felszámolói, bírói, végrehajtói segédlettel erre szakosodott ügyvédek hadával, nyomozók, ügyészek bűnözői részvételével el is veszik! Jogorvoslatnak majd, mint látszik, sok helye nincs! Ez az együttműködő kör egy jól bejáratott, minden részvevőt busásan megfizető maffia! Higgyék el nekem, hogy ez a sommás megállapítás nagy bátorságot (vagy vakságot) követel, és én is csak a minden mindegy alapon merem megkockáztatni sok keserű tapasztalat után”

– írta közösségi oldalán.

Saját bőrén is megtapasztalhatta azt, amiről az elmúlt években már nagyon sokan beszéltek konkrétumok nélkül, de most az történik, hogy a nagyobbik kormányzó párthoz, a Fideszhez magas szinten, több szálon kötődő közismert nagyvállalkozó tényekkel alátámasztva tálalja fel történetét a nagy nyilvánosság előtt. Vitézy felvázolja, miként veszítette el teljes vagyonát, és hogy amikor lépéseket tett a törvénysértő folyamat megakasztására úgy, hogy feljelentéseivel a bűnüldöző hatóságot kérte a szabálysértő módon eljáró hatósági emberek – köztük ügyészek – cselekedeteinek vizsgálatára, szinte azonnal büntetőeljárást indítottak ellene, komoly akadályt teremtve a vagyona visszaszerzéséért folytatott küzdelemben.

Vitézy Tamás csaknem húsz éve lehet ismert a jobboldali törzsközönség számára az Orbán Viktor felhívására létrejött polgári körök mozgalmából. Ama nyolc, ellenzékben eltöltött év alatt Vitézy elég sokat tett a jobboldali média megerősítéséért például a több mint egymillió példányban megjelenő Helyi Théma vagy a Reform újság működtetésével. Kormánypárti elkötelezettsége ismert, ezért nyilvánvaló volt számomra, hogy Facebook-posztjában csak a jéghegy csúcsát mutatta be, a háttérben ennél sokkal durvább dolgok állnak. Ezért kértem arra, hogy mondja el,

  • miként veszítette el korábban prosperáló szállodavagyonát,
  • miért kellett tavaly november elején a hajnali órákban demonstratív módon házkutatást rendezni nála, és mint állítja, „koncepciós, koholt vádakkal” 72 órára letartóztatni őt.

Több mint kétórás, mélyinterjúnak is beillő beszélgetés során faggattuk a történtekről és annak hátteréről Vitézy Tamást. A kezdetektől indultunk el, az is érdekelt, hogy a százmilliárdos vagyont felhalmozó nagyvállalkozó miként szerezte azt a bizonyos első millióját vagy milliárdját a rendszerváltást követő eredeti tőkefelhalmozó években.

Az első milliárdtól a horvát tengerpartig

Vitézy első milliárdjának története önmagában is érdekes, majd vissza is térünk rá, most csak annyit rögzítünk ebből, hogy Vitézy fontosnak tartotta hangsúlyozni: nem az Orbán-kormányok ideje alatt gyűjtötte össze azt a tőkét, amelyből tengerparti ingatlanokat, kikötőket, szállodákat vásárolt az Adrián. Az első milliárd úgy jött össze, hogy a magyar vállalkozók közül elsőként sikerült megtörnie a Minerálimpex cég nevével fémjelzett állami monopóliumot, és még a kilencvenes évek első felében jó üzleteket kötött Ukrajnában. Földgázt importált. Jó időben volt jó helyen – és ezt kihasználta. Éppen azért fektette be a pénzét külföldön, hogy a hazai privatizációkat már akkor is belengő gyanú árnyéka ne vetüljön rá. Itthon semmit nem privatizált, jobboldali kormányoktól támogatást nem kért és nem is kapott – mondta.

Tribunj kikötő Horvátországban

Tribunj kikötő Horvátországban

Fotó: Wikipédia

A több szálon futó, több évtizedes múltra visszanyúló, bonyolult céghistóriákkal tarkított Vitézy-ügy hátterét lehetetlen egy cikkben feltárni. Ezért a legaktuálisabb fejezetét, a Vitézy elleni büntetőügyet tesszük nagyító alá.

Tavaly november 4-én az ügyészség házkutatást tartott a nagyvállalkozó óbudai házában, és őrizetbe is vették, majd a bíróság 2021. március 6-ig ügyészségi indítványra elrendelte bűnügyi felügyeletét. Bokájára jeladó készüléket raktak, az utca túloldalán lévő irodájába se mehetett át engedély nélkül.

Vitézy Tamás ellen a Széchenyi Bank volt vezetője, Töröcskei István és társai ellen folyó büntetőeljárás keretében indult nyomozás. 2020-ban egy hét évvel korábban, 2013-ban kötött hitelügyletet ítéltek gyanúsnak. Vitézy cégének hitelügye az üzletember tudomása szerint nem szerepelt a Széchenyi Bank vezetői ellen indult eredeti büntetőeljárásban.

Ezt az ügyet maga az ügyészség kreálta ellenem, feljelentést tettem egy vezető ügyész ellen, ezt követően szinte azonnal elindult ellenem az eljárás

– jelentette ki Vitézy Tamás.

Az ügyészség szerint nem is akarták visszafizetni a felvett hitelt – amit évekkel korábban egyébként már visszafizettek

Az Adriatiq Islands Group – amelynek nyolcvanszázalékos tulajdonosa Vitézy – 2013. május elején forgóeszközhitelt vett fel a Széchenyi Banktól. A cég ügyvezetője a kisebbségi tulajdonos Kerekes László volt. Vitézy Tamásnak elmondása szerint sem aláírási, sem képviseleti joga nem volt a hitelt felvevő cégben, fő tulajdonosként az igazgatóság elnöki posztját töltötte be, ezért is tartja érthetetlennek meggyanúsítását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben a cég ügyvezetője intézte a teljes hitelfelvételt a bankkal, ahogy az összes tárgyalást is ő folytatta le, ennek ellenére, úgy tűnik, ellene nem folyik eljárás, szabadon járhat Horvátország és Magyarország között.

Az ügyészség többek között azzal indokolta Vitézy ellen a gyanúsítást, hogy úgy vették fel a hitelt, hogy megtévesztették a bankot a visszafizetési szándékukat illetően. Ezt pedig azért tudták elérni, mert Vitézy és a bank alapító tulajdonosa, Töröcskei István jó kapcsolatban állt. Ezért aztán a bank vezetője – az ügyészség szerint – nyomást gyakorolt a banki alkalmazottakra az Adriatiq Islands Group ötszázmillió forintos hiteligényének kedvező elbírálása érdekében. Az ügyészség szerint Vitézy a visszafizetési szándék tekintetében tévedésbe ejtette a bankot, és ezzel 507 milliós kárt okozott.

<img id="kep_szerkfoto_image_40822773" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/24/vitezy-tamas-a-maffia-modszereivel-vettek-el-a-csaladom-vagyonat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Ellenőrizték a Mikulás zsákját a fogyasztóvédők

Hajszál híján tényleg minden jó volt a Mikulás zsákjában: mindössze egyetlen csokoládéfiguránál talált jelölési hiányosságot …