2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Virág Barnabás: Óriási tartaléka van az országnak

Hirdetés

Virág Barnabás: Óriási tartaléka van az országnak

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke szerint a 2020-as évtized a korábban megszokott nyugalom helyett összetett kihívásokkal szembesítette a gazdaságokat. Kiemelte: a jegybankok számára a stabil növekedés és pénzügyi fenntarthatóság mellett a társadalmi, környezeti és területi kérdések is kulcsfontosságúvá váltak – számolt be a konferencián elhangzottakról az Economx.

Az előző évtized egy nyugodt növekedési pályát biztosított Magyarországnak, a 2020-as évtizedről azonban „minden mást elmondhatunk, csak azt nem, hogy nyugodt”.

„Komplex folyamatok zajlanak, és a gazdaságoknak folyamatosan problémákkal kell szembenézniük” – hangsúlyozta a jegybank alelnöke. Egy új szintre kell emelni a stabil növekedés és egyensúly fenntartását. A pénzügyi fenntarthatóság mellett a társadalmi, környezeti és területi kérdésekről is beszélni kell.

Hirdetés

2012-ig a jegybankolás „unalmas szakma volt”, csupán egy cél és megközelítés volt, az infláció és a kamatok voltak a fókuszban. A 2008-as válság azonban megmutatta, hogy ez nem elegendő, ezt követően népszerűvé váltak a jegybankok, óriási hitel- és eszközvásárlási programok indultak, és felpörgött a gazdaság.

Ez az évtized a nagy átmenetek évtizede lesz, ráadásul mindezen folyamatok rendkívül gyorsan mennek majd végbe

– mondta Virág Barnabás. Szerinte az új finanszírozási környezetet a zöldátmenet, a demográfiai kihívások, a technológiai forradalmak és a geopolitikai törésvonalak fogják meghatározni.

Az MNB alelnöke emlékeztetett, az a jegybanki tartalék, amit a pénzintézetek még a 2021-es likviditási program keretein belül helyeztek el a jegybanknál, kezdenek kifutni, így most „az elsődleges feladat, hogy olyan eszközöket találjunk, amelyek ösztönzőleg hatnak a hosszú távú fenntarthatóságra”.

Virág Barnabás érdeklődéssel olvassa azokat a kiáltványokat, „amelyeket különböző szervezetektől kapok, hogy 5 százalék alatt kellene […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/30/macronomx-meetup-konferencia-virag-barnabas-jegybank-mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlagosan ennyit dolgoztak tavaly a magyarok

Az átlagos munkahét hossza az Európai Unióban évről évre rövidül. Íme a legfontosabb megállapítások: A …