2021. január 22., péntekMa Ágnes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Ágnes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Világgazdaság 2020: az év végére elkezdődött a visszarendeződés

Hirdetés

Világgazdaság 2020: az év végére elkezdődött a visszarendeződés

Az év üzenete az OTP elemzése szerint, hogy bármikor történhet olyan esemény, ami teljesen átrajzolja a gazdasági, piaci elképzeléseket, a diverzifikáció és a kockázatkezelés tehát akkor is kulcsfontosságú, amikor kiegyensúlyozottnak tűnnek a piaci viszonyok.     

Az elemzésben felidézik: 

a koronavírus-válság a történelemben mindeddig példátlan módon sokkolta a gazdaságot.

Hirdetés

Ez nem a gazdasági ciklusokkal összefüggő összeomlás volt, hanem a járvány terjedését megakadályozó intézkedések közvetlen hatására álltak le teljes szektorok, elindítva a globális recessziót.

 A vírus első hullámában a vendéglátó és rendezvényipar, a turizmus és a kereskedelem gyakorlatilag teljesen leállt és az ellátóláncok is megakadtak. Ez egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot. A második hullámban már helyreállt a gyártás és kereskedelem, így az ehhez kapcsolódó ágazatok kevésbé szenvedték meg ezt az időszakot. Ugyanakkor más területek, különösen a turizmus és vendéglátás további hatalmas veszteségeket szenvedtek. Az összeomlás a világ nagy részén súlyosabb volt, mint a 2008-2009-es világválságban.

Az elemzés szerint az egyes országok gazdaságait különböző mértékben viselte meg a válság: 

a mélypontot jelentő második negyedévben Kína GDP-je 6,8 százalékkal csökkent, míg az USA 31,4 százalékkal, az eurózóna 11,4 százalékkal esett vissza, Magyarország esetében a zsugorodás 13,6 százalékos volt.

    A tőzsdeindexek tavasszal olyan mértékű, irányú és sebességű mozgásokat mutattak, amelyre 2009 óta nem volt példa. Egyes periódusokban minden eszközosztály egyidejűleg veszteséget könyvelt el, beleértve a kötvényeket, a részvényeket, árupiaci termékeket, köztük még az aranyat is. A menedékkeresés és veszteségcsökkentés egyértelmű céleszköze a készpénz volt, azon belül is a klasszikus menedékdevizák (dollár, svájci frank, japán jen) felé áramlott a tőke.

Általános meglepetésre az áprilisi mélypontok után nagyon gyorsan visszatért a kockázati étvágy a piacokra és egyes tőzsdeindexek hamarosan új történelmi csúcsra értek.

A jelenség elsődleges oka, hogy a világ vezető jegybankjai azonnali és határozott fellépést tanúsítottak. Kamatvágásokkal és soha nem látott mértékű pénznyomtatással válaszoltak a válság kihívásaira. Eközben a kormányok is igyekeztek enyhíteni a gazdasági károkat, és a költségvetési hiányok drasztikus megugrásának árán hatalmas költekezésbe kezdtek. Az Egyesült Államokban a 2020-as évre várható hiány elérheti a GDP 20 százalékát, de még a költségvetési fegyelméről híres Németország is eurószázmilliárdokkal segítette meg a bajba került ágazatokat és a teljes eurózóna szintjén is reális lehet a 10 százalék feletti költségvetési hiány.

A részvények tízéves “bikapiacot” követően feszes árazási szintekkel néztek elébe a válságnak, így a zuhanás sebessége soha nem látott mértékű volt az árfolyamokban. Ugyanakkor a visszapattanás is annyira gyorsan történt, hogy rengeteg befektető maradt le az utólag oly vonzó vételi szintekről.

A vírus második hulláma már nem hagyott tartós nyomot az árfolyamokon, így ősszel a vakcina-hírekre reagáló újabb rekordmagasságokat mutattak. A kezdeti általános eladói nyomást követően a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/29/vilaggazdasag_2020_az_ev_vegere_elkezdodott_a_visszarendezodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó: Mérnöki fejlesztőközpont létesül Veszprémben

Szijjártó: Mérnöki fejlesztőközpont létesül Veszprémben

Mérnöki fejlesztőközpontot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a A teljes …