2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Viharkárokkal indul az aratás

Hirdetés

Viharkárokkal indul az aratás

Az őszi árpa aratása már javában zajlik a déli megyékben, Péter-Pál-kor pedig – nemcsak a hagyományokhoz híven – az optimális időben, szeptember 15. és október 15. között vetett őszi búza betakarítása is megkezdődik számos helyen szerte az országban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai által készített aratás előtti határszemle szerint idén összesen 242 027 hektárról takaríthatnak be őszi árpát, a becsült betakarítható termésmennyiség hektáronként 5,7 tonna körül alakulhat, és ha ez teljesül, akkor mintegy 1,386 millió tonna termény kerülhet a raktárakba. Azt azonban egyelőre még nem lehet megmondani, valóban ilyen terméshozamra számíthatnak-e a gazdák, mivel az időjárás elég szeszélyes volt a tavasszal.

Búzából 1999 óta nem volt ilyen kicsi a vetésterület: akkor 734 ezer hektárról arattak a gazdák, idén, ha az időjárás is kegyes a gazdákhoz, akkor 846 220 hektárról takaríthatják be a terményt, emellett további 28 648 hektárról a durumbúzát.

Az előzetes termésbecslés 5,8 tonnás hektáronkénti átlagteremés mellett mintegy 4,929 millió tonnás összterméssel számol.

Hirdetés

Ez nemcsak a tavalyi 5,01 millió tonnás terméstől, de az ötéves átlagtól is elmarad. Repcét idén 258 ezer hektáron vetettek, és 3 tonnás hektáronkénti átlagohozamot prognosztizált a legutolsó határszemle.

A várható termést illetően egyébként a pénteki vihar is okozhatott meglepetéseket. A NAK jégkárelhárító rendszere országszerte teljes gőzzel működött, azonban a kamara közleménye szerint a kánikulának két napra véget vető hidegfront külföldről eleve jéggel terhesen hozta a viharfelhőket. Az pedig szinte példátlan, hogy egyszerre tíz szupercella vonuljon át az országon, amelyek között akadt olyan is, amely 750 négyzetkilométeres, illetve a makói járást elérő vihar ezer négyzetkilométeres területet érintett. És noha minden jégkárenyhítő generátor működött, helyenként mégis jégverést okozott a vihar. 

Miért Péter-Pál az aratás kezdete?

A kereszténység két nagy hatású apostola, Péter és Pál vértanúhalálának emléket állító június 29-e csak a közelmúltban kezdett a búzaaratás hagyományos napjaként ismertté válni. E szerint a néprajzi gyűjtés szerint az aratás előkészítéséhez akkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/29/viharkarokkal-indul-az-aratas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy uniós lista, de Magyarország nincs rajta

Van egy uniós lista, de Magyarország nincs rajta

További négy uniós ország helyreállítási tervét fogadta el a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa, az …