2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Velkey György: Hálapénz nélkül hogy lesz szabad orvosválasztás?

Hirdetés

Velkey György: Hálapénz nélkül hogy lesz szabad orvosválasztás?

Most a második hullám alatt nem csupán a Heim Pál Kórházból, az ország számos gyermekrészlegétől irányították át önökhöz a nem koronás beteg gyerekeket, miután az utóbbiakból is Covid-ellátóhelyek lettek. Hogy bírják a hirtelen jött pluszterhelést?

Velkey György: A központi régióban valóban a Heim Pál Gyermekkórház lett a gyerek-Covid-ellátó, tőlünk is oda visznek minden koronavírusos gyermeket. Máshol, például a kistarcsai kórházban a gyerekosztályból kellett felnőtt-Covid-részleget kialakítani. A mi feladatunk, hogy a gyermekellátás biztos hátterét adjuk, így mindenhonnan felvesszük az eredetileg nem hozzánk tartozó koronavírus-mentes beteg gyerekeket is. Ráadásul mi minden tervezett beavatkozást is elvégezhetünk, miközben a koronavírus miatt a felnőttellátásban most sok minden nem történhet meg.

Az összesen 150 ággyal dolgozó Bethesda éves forgalma körülbelül 9 ezer fekvő- és 150 ezer járóbeteg. Mind el is végzik ezeket a kezeléseket? Most már a teljes országra kiterjesztve?

Igen. Egyfelől a családok jelentős része teljes joggal fél a koronavírustól, ezért a „békeidőhöz” képest jóval kevesebben keresik fel a kórházakat mostanában. Közben a 14 év feletti diákok november közepe óta ismét otthonról, digitális tanrendben tanulnak, amitől kevésbé terjednek köztük az ősszel-télen tipikus fertőző betegségek. Így most is tudjuk tartani a tempót, mert körülbelül annyi betegünk van, mint az évnek ebben a csúcsidőszakában általában, miután a bejövő pluszbetegforgalom visszapótolja a kimaradót.

Hirdetés

FERI9380

Fotó: Isza Ferenc / Index

Általános kép itthon, hogy a koronavírus a gyerekeket elkerüli. Ők legfeljebb a betegség terjesztői. Ön ehhez képest közvetlen közelről, egy gyermekkórházat vezetve mit tapasztalt?

A koronavírus a gyerekeknél jóval gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. Nemegyszer azért nem ismerik fel, nem gyanakodnak a Covidra, mert a gyerekeknél változatosabban lépnek fel a tünetek, például hányás, hasmenés vagy furcsa bőrkiütés formájában. Az ízlelés- és szaglásvesztés, akárcsak a magas láz és az elesettség, kevésbé jellemző. Másrészt a koronavírus a gyerekek esetében is járhat életveszélyes szövődményekkel.

Nekünk is volt már két olyan betegünk, akiknél az intenzív terápia szinte teljes arzenálját be kellett vetni. Lehet, hogy a vírus tünetmentesen átmegy a kisdeden, de hetek múlva az immunrendszer sajátos reakciójaként jelentkezik a sokszervi gyulladásos betegség. Ez ilyenkor több létfontosságú szervet is érinthet. Bár a felnőttkori veszélyekhez képest ez nagyon ritka, nem egy ilyen beteg kisgyerek fekszik folyamatosan az ország gyermekintenzív osztályain.

2020 egyikünknek sem volt fáklyás menet. A Bethesda ennek ellenére igazi sikertörténetet írt az első hullám alatt a maga sajátos kórházi karanténsulijával. Hogyan kell ezt elképzelni?

Biztosan sokan emlékeznek, hogy március 13-án váratlanul az a döntés született, hogy bezárják az iskolákat, így péntekről hétfőre ki kellett találnunk valamit. Nálunk nagyon sok kisgyermekes orvos, ápoló és más kórházi munkatárs dolgozik, akiket nem tudtunk nélkülözni. Akkor a márciusi szokásos menetrendnek megfelelően ráadásul tele volt betegekkel a kórházunk. A munkatársaim nagyon intuitív és gyors munkájával gyakorlatilag egy hétvége alatt berendeztek egy arra alkalmas folyosót iskolának.

Közben megnéztük, hogy a kollégák közül ki tudna beszállni oktatni. Magunk is meglepve tapasztaltuk, hogy milyen sok pedagógus és nevelői végzettségű munkatársunk van. A szociális munkásainktól kezdve a logopédusokon át a pszichológusainkig sokan átmenetileg munkakört váltottak. Így hamar összeállt a rögtönzött tanári gárda is, amihez végül csatlakoztak önkéntes egyetemisták, köztük például az én lányom is.

Ebben a formában mennyire zajlott hatékonyan az oktatás? Hiszen 50 teljesen különböző életkorú, tanulási szintű és érettségű gyerekről beszélünk. 

A gyerekeknek szépen felállítottuk egy napirendet, játékkal, tanulással, pihenéssel, egyéni és csoportos foglalkozásokkal. Az ebben szakavatott munkatársaimnak az is feltűnt, hogy több gyerekünk különböző tanulási és részképességzavarral küzd, akik a szakembereinktől máris kaptak egy kis gyógypedagógusi, pszichológiai segítséget is. A szülők szerint több személyes figyelmet kaptak nálunk a gyerekek, mint általában az iskolákban, amiben persze az is szerepet játszhatott, hogy a mindennapokban együtt dolgozó kollégák az új szülő-nevelő szerepekben is jól szót értettek egymással.

FERI9213

Fotó: Isza Ferenc / Index

Ezek szerint javultak a bizonyítványok a tanév végén?

Ha nem is minden esetben, de általában igen. Ám ennél is nagyobb dolog, hogy a gyerekek annyira jól érezték magukat a karanténsuliban, hogy a tanévzáró ünnepség után a többségük haza sem akart menni, ezért egy nyári napközis tábort is kellett szerveznünk. Mindez összességében az egész bethesdás közösségünkre igazán áldásos hatással volt. A gyerekeink a régi bevált hagyományaink szerint is sok időt töltenek együtt a különböző programokon, ezért sokan megszeretik a segítő munkákat. Ennek hozadéka, hogy többünknek a gyermeke is a Bethesdában dolgozik, így ennek a sikernek volt előtörténete.

Ehhez képest milyen hangulatban telt a tavalyi ősz? A Bethesdában a dolgozók közül sokan elkapták a Covidot, köztük ön is.

Igen, többen betegek lettünk, de hála istennek még mindenki túlélte a fertőzést. Én még tavaly októberben kaptam el. A Covid engem is leterített két hétre, néhány napig voltam igazán rosszul. Nem kevés rugalmasságra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/04/velkey_gyorgy_bethesda_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország

Az Index elsőként számolt be arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a …