2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Véletlenül „találta fel” a dollárjelet egy ír bankár

Hirdetés

Véletlenül „találta fel” a dollárjelet egy ír bankár

A vonallal áthúzott s betű ma a világ egyik legismertebb szimbóluma, a világ egyik legstabilabb valutájának jele. Nem tervezőasztalon készült, grafikusok tucatjainak éjt nappallá tévő munkája során. Egy véletlennek köszönhetően született meg. Ha hiszünk az amerikai történészek egyik hipotézisének, akkor 263 évvel ezelőtt, április 1-jén született meg az áthúzott s betű, 1792. április 2-án, vagyis ma 229 éve egységes fizetőeszköz lett az Egyesült Államokban a dollár.

A 23 éves Oliver Pollock a mai Észak-Írországból, a néhány tucat család által lakott Bready falucskából származott, és apjával, illetve nagy tervekkel érkezett az Újvilágba 1760-ban. A pennsylvaniai Cumberland Countyban telepedtek le. Pollock a Kelet-Indiai Társasággal kezdett kereskedni, és Havannába sodorta a szél, ahol jó viszonyt alakított ki Louisiana későbbi kormányzójával, Alejandro O’Reilyvel. Később New Orleansban telepedett le, és politikai tőkéjét kamatoztatva kisvártatva a város egyik leggazdagabb kalmárja lett, ültetvényekre is szert tett.

A függetlenségi háború előtt az amerikai államokban a spanyol dollár, vagyis a peso szolgált elterjedt fizetőeszközként. A peso a karibi spanyol területekkel folytatott illegális kereskedelem révén érkezett amerikai földre. (A különböző amerikai államok saját valutával is rendelkeztek. A kongresszus a háború kitörése után bevezette az úgynevezett kontinentális pénzt, ám a fizetőeszköz pár év alatt elértéktelenedett.)

Pollock elhatározta, hogy leteszi a névjegyét, és ehhez a függetlenségi háború kínált pazar lehetőséget. Hatalmas pénzösszeggel, mintegy 300 ezer pesóval járult hozzá a britek ellen vívott harcokhoz: a kentuckyi milíciát vezető George Rogers Clark 1778-as hadjáratát a dúsgazdag férfi állta.

Hirdetés

A Pollockról írt egyetlen életrajzi könyv (Oliver Pollock: The Life and Times of an Unknown Patriot) szerzője, James Alton James könyvében állítja, a hadjárat elindítása gyakorlatilag lehetetlen volna a pénze nélkül. A „nyugati felkelés bankára” – ilyen jelzővel illették akkoriban.

Az ír kereskedő olyan hitelezőkkel került egy polcra, mint a francia vagy a spanyol állam és néhány holland bank.

Ám nem csupán adakozott, háborús váltókat és kötvényeket is kiadott, melyhez az alapító atyák segítségét kérte. Ahogy Light Townsend Cummins amerikai történész megjegyzi cikkében, miután a virginiai kormányzó, Thomas Jefferson is beállt mögé, a többi befektető is megjelent, és elkezdték felvásárolni a kötvényeket.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/02/dollar-jel-oliver-pollock/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent ajánlattételi felhívás a becsült ellenértéket nem tartalmazza, viszont közli a …