2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Vékony pénztárcákkal válogatnak a magyarok Nyugat-Európa szemetesládájában

Hirdetés

Vékony pénztárcákkal válogatnak a magyarok Nyugat-Európa szemetesládájában

Meglepő eredményeket is hozott a carVertical európai, azon belül a magyarországi használtautó-piacról szóló felmérése. Várkonyi Gábort meglepte, hogy a magyar piac helyzete alulmúlja a románét. Az autópiaci szakértő szerint a kedvezőtlen helyzet kiindulópontja a bizalmatlanság, ami annak ellenére is komoly probléma, hogy az autók műszaki, technológiai paraméterei ma már a korábbinál jóval magasabb szinten állnak, ezáltal könnyebb információt szerezni róluk. A bizalmatlanság számára ugyanakkor gazdag táptalajt jelent, hogy az autóimport szabályozott keretek között tartása továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után.

Az átlagvásárló ezért továbbra is éles határvonalat húz az itthon elérhető, illetve az külföldről érkező használt autók között.

Alapesetben manapság már nehéz elképzelni, de még mindig rengetegen nem szerzik be a szükséges információkat a vételre kiszemelt gépjárműről, pedig néhány kattintással be lehet szerezni, továbbá az autókereskedés hátterét is könnyen le lehet ellenőrizni. Ezen a területen az edukáció ösvényére kell terelni a vásárlókat

– hangzott el a konferencián.

Hirdetés

A tavaly forgalomba helyezett 126 ezer autóból 84 ezer 10 évnél idősebb volt, ezen belül – a bizalmatlanság ellenére – nagy volt az import aránya.

A határokon átívelő tranzakciók elterjedésével még fontosabbá vált az autók kártörténeti előzményeinek ellenőrzése, amely segít növelni a vásárlók bizalmát is. A megfelelő és átlátható adatszolgáltatáshoz ugyanakkor nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van, hiszen ha egy káresemény az adott országban nem kerül be a rendszerbe, az máshol sem lesz lekérdezhető.

Vásárlói bizalom

Egyszerű a matek: nincs pénzük a magyaroknak

A magyar autóvásárlók közel fele (46,6 százalék) 4–6 évente cseréli járművét, ez az arány több mint tíz százalékkal magasabb a vizsgált országok (Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Csehország, Magyarország) átlagánál. A hazai járművezetők egynegyede (26,1 százalék) 1–3 évente, egytizede (10,3 százalék) 7–10 évente, 4,7 százaléka pedig 10 évnél is ritkábban cseréli autóját, a válaszadók 12,3 százaléka pedig friss autótulajdonos.

4.PNG

A fő probléma egyszerű általános iskolás matematikai ismeretek birtokában is egyértelmű:

a magyar emberek túl keveset keresnek, a használt autók ára pedig (és az újaké is) hegymenetnek indult, főként az utóbbi 1-1,5 évben.

Manapság Magyarországon 1,5–5 millió forint között kínálják a használt autók többségét, az emberek „fájdalomküszöbe” 2 millió forintnál húzódik – hangzott el.

Tízből négy magyar olcsó autót keres

Márkától, típustól, évjárattól és állapottól függően egy használt autó ára néhány száztól több ezer euróig terjedhet. A magyar autóvásárlók számára az ár a meghatározó, a vevők 53,8 százaléka ezt tartja a legjelentősebb tényezőnek a használtautó-piacon történő vásárlásnál.

A felmérés szerint a hazai autótulajdonosok jelentős hányada (43,2 százalék) maximum 3 ezer eurót fizet használt autóért, a vásárlók aránya ebben az árkategóriában Magyarországon magasabb, mint bárhol máshol.

A vevők alig több mint egyötöde (21,3 százalék) költ 3–5 ezer euró között, 16,1 százalék 5–10 ezer euró között, 14,2 százalék 10–20 ezer euró között, végül csupán 5,5 százalék engedheti meg magának, hogy 20 ezer eurónál többet költsön használt gépjárműre.

Egy adott ország gazdasági helyzete hűen tükrözi, hogy a sofőrök mennyit hajlandóak fizetni egy használt autóért. Romániában, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban a legtöbb vásárló 3 ezer euróig költ autókra, míg a nyugat-európai országokban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban gyakoribb az 5–15 ezer eurós kiadás egy használt járműre.

1.png

Ezek a leggyakoribb csalások

A carVertical adatai szerint jelentős összefüggések vannak az autó kora, ára, a kilométeróra hamisított állása, valamint az autó sérülései között. A kilométeróra-visszatekerések egyaránt jellemzőek a legdrágább, 60 ezer euró feletti (16,2 százalék), valamint a legolcsóbb, 3 ezer euró alatti (13 százalék) értékű autókra, de az összes többi árkategóriájú jármű tizedénél is tapasztalhatók kilométeróra-csalások.

A carVertical adatai szerint a magyarországi használt autók 12,7 százaléka (14. hely az uniós rangsorban) tekert órás. Több mint a felének (55 százalék) vannak sérülési adatai (17. hely), az átlagos sérülések értéke 2640 euró, ami a legalacsonyabbnak számít az unióban. Emellett a vizsgált autók 52,6 százaléka import (8. hely).

„A magyar, illetve általánosan a teljes kelet-európai használtautó-piac a kilencvenes-kétezres évekhez képest jelentős tisztuláson ment keresztül, a vásárlók tájékozottabbak és tudatosabbak lettek, és a kereskedők között is jelentősen magasabb lett a szakmájukat szenvedéllyel űző, korrekt vállalkozók aránya – állítja Várkonyi Gábor autópiaci szakértő. „A kontroll, az elővigyázatosság ugyanakkor alapfeltétele a használtautó-vásárlásnak, hiába örömteli a tendencia, a piac egészét nézve sajnos így is pesszimista kép sejlik fel, főleg ami a szakszerűtlen karbantartási gyakorlatot vagy az igénytelenül javított karambolos autókat illeti. A klasszikus csalások továbbra is jelen vannak, és általánosan elmondható, hogy az olcsóbb, a piac zömét adó, tíz évnél öregebb autók esetében továbbra is súlyos műszaki hiányosságok és átverések tapasztalhatóak a tranzakciók során” – tette hozzá.

2.png

A leggyakoribb csalások közé tartozik a olcsó javítás vagy a rejtett sérülés, a lopás, illetve annak eltitkolása, hogy az autót korábban taxiként használták.

A cég adatbázisa alapján a hazai autók több mint a felének (57,2 százalék) volt már káreseménye, ezt a jármű ára nem befolyásolja jelentősen, ugyanakkor a 30–45 ezer euró (63,3 százalék) és a 15–20 ezer euró (62,1 százalék) értékű autók sérültek a legmagasabb arányban. Ennek oka azonban nem feltétlenül az, hogy az olcsóbb autóknál nem történt káreset, hanem hogy ezeknél jóval kevesebb a nyomon követhető kárfelvételi adat.

Minden esetben kockázatos

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/29/auto-hasznalt-auto-autovasarlas-carvertical-autos-csalasok-kilometerora-auto-summit-2023/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …