2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Várni kell még a magyar eperre

Hirdetés

Várni kell még a magyar eperre

Míg a hagyományos szántóföldi kultúrákat – mint a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica – kevésbé érintette a tavaszi fagy és a szokottnál bőven hidegebb tavaszi időjárás, és mindössze lelassult a növények fejlődése, addig a kertészet már jobban megszenvedte a hagyományos tavaszitól bőven eltérő körülményeket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint a hideg és az esőzések miatt a szokotthoz képest két héttel később, azaz ezekben a napokban jelenik meg nagyobb tömegben a piacokon a hazai szabadföldi szamóca. Úgy számolnak, hogy jövő héttől kezdődhetnek a Szedd magad! akciók is. A hazai, mintegy 550 hektárról szüretelhető és az időjárás függvényében átlagosan 8-10 ezer tonnás termés többnyire júliusig kitart.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet május 23–29. közötti adatai szerint a vidéki piacokon az import olasz szamóca kilogrammonként ezer, a fővárosi piacokon pedig a görög gyümölcs 1500–1700 forint közötti áron elérhető. A belföldi hajtatásból származó szamóca kilogrammja a fővárosi piacokon 1500–2000 forint közti áron, míg vidéken 1800–2000 forint közötti áron cserél gazdát.

Hirdetés

A spárgaszezon késéssel, de jól indult

A szántóföldi zöldségtermesztésben mindössze vontatott kelést és növekedést okozott a hideg a mintegy 2600-2800 hektáron termesztett vöröshagyma, illetve a mintegy 1000 hektáron termesztett fokhagyma esetében, a mintegy 1400 hektáros termőterületű spárga esetében azonban már többhetes késéssel indult a szezon – mondta az Index érdeklődésére Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője. Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a kül- és belpiacokon is a zöld spárga, így a korábban a hazai termőterület 80 százalékán termelt halványított fajta mostanra a terület 25-30 százalékára szorult vissza.

A TÖBB MINT 80 SZÁZALÉKBAN EXPORTRA KERÜLŐ SPÁRGÁNÁL IDÉN NINCS ÉRTÉKESÍTÉSI PROBLÉMA,

mivel igen élénk német kereslet van a zöldségre még úgy is, hogy ott épp csak kezdenek nyitni a vendéglátóhelyek. Tavaly ugyanis a lezárások ellenére is bőven megvették az exportált magyar spárgát a németek, és megfőzték otthon.

Az idén a termelők abban bíznak, hogy a vendéglátási nyitással még többet tudnak értékesíteni a tavalyinál mintegy 10 százalékkal magasabb, kilogrammonként közel 2 eurós termelői áron, mivel a hideg miatt a német termést később kezdik szüretelni – mondta Ledó Ferenc. De abban is bíznak, hogy az itteni szezont egészen júliusig el tudják húzni. A hazai fogyasztás egyelőre meglehetősen alacsony, fejenkénti évi 15 dekagramm, ezen szeretne változtatni a kamara a pár éve indított népszerűsítő kampánnyal.

Később lehet jó dinnyét kapni

A szakember szerint nagyjából kéthetes csúszásra kell számítani a szabadföldidinnye-szezon kezdeténél is, így

JÚNIUS VÉGE HELYETT JELENTŐSEBB TÖMEGBEN CSAK JÚLIUS 10-E UTÁN VÁRHATÓ A HAZAI GÖRÖGDINNYE MEGJELENÉSE A PIACOKON.

A korai kiültetésű, fólia alatt növekvő fajtáknál ugyanis lassú és vontatott a hideg és a fényhiány miatt a növények fejlődése, illetve a terméskötődés is rosszabb.

Magyar görögdinnye egy árusítóhelyen Jászapátiban 2015. július 7-én

Magyar görögdinnye egy árusítóhelyen Jászapátiban 2015. július 7-én

Fotó: Bugány János / MTI

Ezért drága a zöldség

Ugyancsak tolódik kicsit, ám május végére-június elejére teljes mértékben képes lesz belföldi, fóliás termesztésű újkrumplival ellátni az országot a kertészet. A belföldi hajtatásból származó saláta, kínai kel és káposzta már március óta elérhető a hazai kiskereskedelemben, április 10. óta pedig az uborka, a paprika és a paradicsom is. Utóbbi kultúrák megjelenését a január-februári, szokottnál kevesebb fénymennyiség lassította, mivel később kerültek termőképes állapotba a palánták. A kertészek bíznak benne, hogy május végéig kikopik a kiskereskedelmi láncok kínálatából a lekötött jordán, marokkói és egyiptomi áru, és így a tavaly óta termelésbe állt új üvegházakban előállított többletmennyiségnek már nem kell exportpiacokon helyet keresni. A rendelésállományok jövő héttől emelkedő szintje legalábbis erre utal – mondta az Indexnek Ledó Ferenc.

A korábban a Délkertészt is vezető – és tanácsadóként továbbra is segítő – szakember tapasztalatai szerint

A JÁRVÁNY EGYÉRTELMŰ HATÁSA, HOGY KISZÁMÍTHATATLANABB LETT A BELFÖLDI FRISSZÖLDSÉG-PIAC.

Hektikusabban alakulnak a kiskereskedelmi láncok heti rendelései is, ehhez pedig nehezebb a gyorsan romló áruval kereskedő kertészetek számára igazodni, mivel hirtelen kell a megmaradó mennyiségeknek piacot találni. Tavaly például gyakori volt, hogy a korábbi, akciókra időzített mennyiségekhez képest 20-25 százalékkal kevesebbet rendeltek, mivel egyszerűen ennyi fogyott el. Még úgy is, hogy tavaly a tavaszi fagyok miatt eleve kevesebb gyümölcs termett belföldön, s így inkább a zöldséget választották a fogyasztók. Egyértelműen érződik, hogy minden célpiac ország törekszik az önellátásra, ez pedig hosszabb távon értékesítési problémákat okoz, és a tőkeerősebb nyugat-európai versenytársakhoz képest a magyarok nehezebben vészelik át ezeket az időszakokat – mondta Ledó Ferenc.

AZ IDÉN PÉLDÁUL 5-10 SZÁZALÉKKAL ALACSONYABBAK A TAVALYINÁL A TERMELŐI ÁTADÁSI ÁRAK, AMI A FOGYASZTÓI ÁRAK ALAKULÁSÁN NEM FELTÉTLEN LÁTSZIK,

a nagyobb kiskereskedelmi árrésben vélhetően a különadó és a növekvő bérköltségek is benne lehetnek – teszi hozzá a szakember, aki szerint ugyanez sújtja a termelőket is. Amíg például 2015–2016-ban 500-600 forint volt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/02/mezogazdasag-idojaras-ar-felvasarlas-termeshozam-zoldseg-gyumolcs-szolo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Az amerikai Energia Információs Ügynökség számításai szerint valamikor az idei harmadik negyedév során kerülhet egyensúlyba …