2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Varga Mihály szerint Surányi György kockázatos alapokra építi a koncepcióját

Hirdetés

Varga Mihály szerint Surányi György kockázatos alapokra építi a koncepcióját

Június közepén jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a hirdetmény arról, hogy

1662 KILOMÉTER ALAPHÁLÓZAT ÉS 381 KILOMÉTER KIEGÉSZÍTŐ HÁLÓZAT TERVEZÉSI, FELÚJÍTÁSI, ÉPÍTÉSI, ENNEK ELLENŐRZÉSI, TOVÁBBÁ ÜZEMELTETÉSI, KARBANTARTÁSI TEVÉKENYSÉGEIRE AZ ÁLLAM NYÍLT UNIÓS KÖZBESZERZÉST ÍR KI.

Hirdetés

Rövid a határidő, ugyanis július 10-ig várják a pályázatokat, ezután következik a tárgyalásos szakasz, majd a megállapodás. Magyarország 35 évre tervezi koncesszióba adni a fenntartást.

Egy háttérbeszélgetésen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kifejtette, hogy korábban költségvetési és uniós forrásból, illetve koncesszió útján lehetett bonyolítani az autópályák építését, fenntartását, a következő hétéves (2021–2027) uniós büdzséből viszont nem – illetve csak kisebb összeget lehetett erre a célra költeni –, és az uniós helyreállítási alapból sem. Így tehát marad a költségvetési zseb vagy a koncesszió. A kormány kommunikációja szerint a pandémia miatti gazdasági helyzetben nem szeretne államadósságot növelni a gyorsforgalmi utak építésével, ezért szerinte az egyetlen megoldás a koncesszió.

Surányi György egykori jegybankelnök a Portfólión megjelent cikkében azt fejtegette, hogyan lehetne költséghatékonyan állami kézben tartani a gyorsforgalmi utak bővítését és üzemeltetését. Az elképzelés leegyszerűsítve így nézne ki:

  • először alapítana egy száz százalékban állami tulajdonú vállalatot, amely átvenné az összes feladatot, az ő tulajdonába kerülne a teljes autópálya-hálózat;
  • az állam alaptőkét biztosítana az új cégnek, és átadná neki az útdíjbevételeket;
  • a társaság akár kötvénykibocsátásból megvenné az autópálya-hálózatot, a hitelt a jegybank is közvetlenül […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/30/autopalya-koncesszio-varga-mihaly-suranyi-gyorgy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bicikliút épül a Balatonig

Magyarország két legfontosabb turisztikai célpontját köti össze az épülő Budapest–Balaton kerékpáros kapcsolat – jelezte az …