2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Váratlanul Kínába utazott az egyik kománytag

Hirdetés

Váratlanul Kínába utazott az egyik kománytag

Varga Mihály pénzügyminiszter sem mulasztotta el a locsolkodást, ugyanakkor húsvéthétfőn váratlanul Kínába indult tárgyalni – számolt be erről a tárcavezető a Facebook-oldalán. Az Index információ szerint munkával teli napok várna a tárcavetőre, hiszen

többek között a kínai pénzügyminiszterrel, Lan Foannal tárgyal kedden.

Hirdetés

Úgy tudjuk, Varga Mihály hangsúlyozni szeretné a kabinet álláspontját: blokkosodás és elzárkózás helyett az együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között. Fontos hangsúlyozni három nagyon lényeges adatot:

  1. Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint,
  2. részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri a 4 százalékot, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere Magyarországnak.
  3. Tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra.

A kormány többször hangsúlyozta, hogy Magyarország napjainkban már híd szerepet tölt be Európa és Kína gazdasági együttműködésében. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, a magyar–kínai gazdasági, logisztikai és pénzügyi kapcsolatok, valamint a csúcstechnológiás beruházások hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez a következő években. 

Felpattanás előtt a kínai gazdaság?

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy Kína ambiciózus, körülbelül 5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki az idei évre. A politikai vezetők ígéretet tettek arra, hogy a kihívásokra reagálva átalakítják a gazdaság szerkezetét. Peking igyekszik növelni a kínai gazdaságba vetett bizalmat, azonban az ingatlanszektor számos kihívással, deflációs nyomással, a külföldi tőke elvándorlásával, megtépázott tőzsdével és rekordalacsony születési rátával küzd az ország. A Macquarie Group vezető közgazdászai szerint az 5 százalék körüli cél ambiciózus, de elérhető.

A Bloomberg vasárnap arról írt, a hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) Kínában 50,8-ra emelkedett, felülmúlva a közgazdászok előrejelzését. Így hat hónapon belül először bővült a kínai feldolgozóipar.

Mutatjuk Varga Mihály stratégiáját

A napokban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/01/varga-mihaly-penzugyminiszter-kina-egyuttmukodes-kormany-penzugyminiszterium-targyalas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az állam jogi lépéseket tenne, miután az EU elmarasztalta Magyarországot az autópálya-koncessziók miatt

Mivel úgy látták, hogy a 35 évre szóló autópálya-koncesszió nem volt átlátható a becsült érték …