2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Váratlan helyről kapott megerősítést a magyar gazdaságpolitika

Hirdetés

Váratlan helyről kapott megerősítést a magyar gazdaságpolitika

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a frissen kiadott tavaszi világgazdasági prognózisában ugyanis úgy javította a 2021-re várt magyar növekedési kilátásokat, hogy az egybecseng a Pénzügyminisztérium májusban benyújtani tervezett pótköltségvetésének tervezett sarokszámaival.

Utóbbiakról Varga Mihály árult el részleteket a múlt héten. A pótköltségvetés fő számai a PM szerint így alakulnak majd: 7,5 százalékos költségvetési hiány mellett 1-1,5 százalékkal, 80 százalék csökkenő GDP-arányos államadósság, valamint 4,3 százalékos GDP-bővülés 2021-re. Jövőre pedig 5 százalék feletti GDP-növekedést is elképzelhetőnek tartott a pénzügyminiszter.

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2021 április (World Economic Outlook, april 2021) című tanulmányban az MTI szerint

Magyarország hazai összterméke (GDP) idén 4,3 százalékkal nőhet, jövőre még nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal bővülhet.

Hirdetés

A legutóbbi, októberi előrejelzésben az IMF közgazdászai még azzal számoltak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye idén 3,9 százalékkal nőhet. 2020-ban egyébként 5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye – emlékeztet az MTI.  

Kevésbé jó hír, hogy a friss IMF-prognózis szerint az éves átlagos infláció a tavalyi 3,3 százalék után idén 3,6 százalékra emelkedhet Magyarországon, jövőre viszont 3,5 százalékra mérséklődhet. A fogyasztói árak emelkedésének várható ütemét az idei évre 0,2 százalékponttal emelték meg az októberben becsült 3,4 százalékhoz képest.

A folyó fizetési mérlegben a korábban vártnál kisebb GDP-arányos hiányra számítanak a valutaalap elemzői. A friss előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 0,2 százalék után idén a GDP 0,4 százaléka lehet, kisebb az októberben becsült 0,9 százalék hiánynál. A jövő évi hiányt 0,3 százalékra becsülte az IMF.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után idén 3,8 százalék lehet, jóval kisebb az októberben 2021-re várt 4,7 százaléknál. Jövőre a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra süllyedhet Magyarországon az IMF számításai szerint.

Optimistább világgazdasági kilátások

Az idén a globális gazdaság 6 százalékkal nőhet a januárban várt 5,5 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot a jelentés összeállítói 4,2 százalékról 4,4 százalékra javították – derül […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/06/az-imf-is-akkora-novekedest-var-mint-a-penzugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitási lázban ég az ország

Nyitási lázban ég az ország

Magyarország kezd éledezni. Ahogy haladunk az oltásokkal, a szigorítások is enyhülnek, amelynek a következő lépcsője, …