2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Van olyan városi távhőszolgáltató, amelyre nem rótt ki kötbért az MVM

Hirdetés

Van olyan városi távhőszolgáltató, amelyre nem rótt ki kötbért az MVM

Tavaly decemberben negyedével kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, ezt az Energiaügyi Minisztérium közölte a múlt héten. A fogyasztáscsökkenést elsősorban az enyhe időjárás okozta, de szerepet játszottak benne az országszerte bevezetett takarékossági intézkedések is, amelyekre a kormány szólította fel az önkormányzatokat.

Több ellenzéki vezetésű város elég rosszul járt ezzel, mert a korábbi szerződésben lekötött, de fel nem használt gázmennyiség után

Miskolc távhőcégétől októberre 89,5, novemberre 85 millió forint, a Szegedi Hőszolgáltató Kft-től októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért követel az állami energiacég, azaz az MVM Zrt.

Hirdetés

A Hódmezővásárhelyi távhős cég novemberre 8 milliós kötbért kapott, és úgy készül, hogy decemberben is fizetnie kell majd, mivel az enyhe időnek köszönhetően gázt spórolt.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be, így előfordulhat, hogy ha februárban majd többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

Kíváncsiak voltunk, hogy tavaly október óta hány távhőszolgáltatót köteleztek már kötbér megfizetésére, illetve hogy összesen mekkora összeget tesz ki a lekötött gázmennyiség fel nem használása miatt kiszabott kötbér, de ezeket a kérdéseket az MVM „üzletit tikok”-ra hivatkozva nem válaszolta meg. Azt ugyanakkor megírta az állami energiacég, hogy:

  • a gázszerződések tartalmazhatnak a szerződött mennyiségtől akár jelentősen eltérő toleranciasávokat is, ha ezen belül marad a gázfogyasztás, akkor nem számolnak kötbért;
  • ősszel több távhőszolgáltatónak is felajánlották, hogy módosíthatnak az igényelt, szerződésben rögzített, lekötött földgázmennyiségen.

A hvg.hu megkeresésére ugyanakkor több városi távhőszolgáltató is közölte, hogy eddig nem kellett kötbért fizetnie az enyhe tél ellenére sem. Ezek közül a legérdekesebb annak a Szekszárdnak az esete, ahol novemberben simán nyert a fideszes polgármesterjelölt egy időközi választáson.

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. tavaly októberben alulvételezte a gázt – vagyis a szerződésben lefoglalt mennyiségnél kevesebbet használt el – mégsem büntették meg. Rákérdeztünk a cég ügyvezetőjénél, hogy mi lehet ennek az oka, úgy kötötték-e a megállapodást, vagy módosították-e időközben a korábbi szerződésüket, de Csukle Tibor kedden azt írta:

mi sem tudjuk, hogy miért nem számlázott mindeddig az MVM.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. és a veszprémi VKSZ Zrt. egyaránt azzal magyarázta, hogy nem kellett kötbért fizetnie, hogy a szerződésben vállat kereten belül tudott maradni. A VKSZ még azt is elárulta, hogy szerződésük szerint az előre lekötött gázmennyiség toleranciasávja +/-25 százalék. Bár októberben, novemberben és decemberben is „jelentős gázfelhasználás csökkenést realizáltak” Veszprémben, de egy „meghibásodás miatt felborult energiamix változásból kifolyólag” szerencsére egyik hónapban sem kerültek az alsó limit alá.

A pécsi PÉTÁV Kft. a „rendkívül alacsony” (a teljes hőenergia vásárláshoz képest 1 százalék alatti) gázkitettségével magyarázta, hogy nem kötbérezték meg, a székesfehérvári SZÉPHŐ Zrt. pedig csak annyit közölt, hogy az MVM eddig még nem kötelezte kötbérfizetésre, azt nem írták meg, mi lehet ennek az oka.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_Van_olyan_varosi_tavhoszolgaltato_amit_nem_kotberezett_meg_az_MVM#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …