2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Van olyan vakcinagyártó, amelynek a részvényei alaposan elszálltak egy év alatt

Hirdetés

Van olyan vakcinagyártó, amelynek a részvényei alaposan elszálltak egy év alatt

Egyre több országban kezdődtek meg az oltások szerte a világban. Magyarországra 130 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett, amelyből eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta.

A vakcinagyártók nem csak a laborokban, de a tőzsdéken is megmérettettek: néhány cég részvényén óriásit lehetett kaszálni, vannak azonban olyan sikeres gyártók is, amelyeknek ez mégsem sikerült. Nézzük, hogyan teljesítettek a börzéken a vakcinagyártók az elmúlt évben!

Pfizer

Európában elsőként Pfizer-BioNTech oltóanyagát engedélyezték, azonban a két cég igen eltérően teljesít a tőzsdén.

Hirdetés

A Pfizer-részvényekkel a New York-i tőzsdén kereskednek,

az amerikai cég árfolyama egy év alatt szinte semmit nem változott.

Tavaly év elején 37-38 dollár környékén mozgott, ahogy most is. Egy jelentős zuhanáson – márciusban egészen 27 dollárig gyengült –, valamint egy erős kiugráson – december 42 dollár felett is kereskedtek a papírjaival – kívül nagy mozgások nem voltak az árfolyamban.

BioNTech

Ellenben a BioNTech-papírokért odavoltak a befektetők:

tavaly januárban még 35 dollár környékén mozgott a biotechnológiai vállalat részvénye, míg decemberben már a 130 dollárt is megközelítette

 a technológiai cégeket tömörítő Nasdaqon. Ehhez képest 2021-et gyengébb árfolyamon, 80 dollár környékén kezdte a BioNTech, de a hét elején már ismét 110 dollárhoz közelít a cég részvénye.

A német cégnek egyébként Karikó Katalin személyében magyar alelnöke van, és több magyar szakember is dolgozott a vakcinán.

Moderna

A Moderna a koronavírus elleni vakcinákról szóló híreket csak hébe-hóba követő olvasóknak is ismerős lehet: például kedden megérkeztek az első vakcináik Magyarországra is, 7200 adag. Az amerikai biotechnológiai vállalat vakcináját a múlt héten engedélyezte az Európa Bizottság.

GettyImages-1230548916

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A Moderna-papírok is igen jól forogtak az elmúlt évben a tőzsdén: a biotechnológiai cég papírjaival szintén a New York-i Nasdaqon kereskednek,

a tavalyi évet 20 dollár környékén kezdte, decemberben azonban már majdnem elérte a 170 dolláros árfolyamot is.

Ezt egy jelentősebb korrekció követte az elmúlt hetekben, de megállni látszik a papír gyengülése, és az elmúlt napokban 110 dollár környékén kereskedtek vele.

AstraZeneca

Az AstraZeneca oltásáról is érkeztek újabb hírek a napokban: a brit cég a koronavírus-elleni vakcinája engedélyeztetését kérte az Európai Gyógyszerügynökségtől. Vakcinájuk szintén 95 százalékos védettséget nyújthat, de a hírek szerint jóval olcsóbb és könnyebben tárolható a többi oltóanyagnál. Amennyiben megkapja az európai engedélyt,

az AstraZeneca vakcinája lehet a harmadik a Pfizer/BioNTech és a Moderna után, amelyet bevethetnek a kontinensen.

Mindezek ellenére a londoni tőzsdén nem igazán hasít az AstraZeneca: a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/12/vakcinagyartok_tozsde_koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már csaknem harmincmilliárd forintot ítéltek meg a vállalkozások beindításához

Már csaknem harmincmilliárd forintot ítéltek meg a vállalkozások beindításához

Már több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése nevet viselő …