2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Változatlanul hagyta a magyar hitelbesorolást a Fitch Ratings, de takarékossági intézkedésekre számít a választások után

Hirdetés

Változatlanul hagyta a magyar hitelbesorolást a Fitch Ratings, de takarékossági intézkedésekre számít a választások után

Változatlanul hagyta a magyar államadósság besorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő péntek este tőzsdezárás után közölt értékelése alapján Magyarország továbbra is a befektetésre ajánlott BBB szinten található, a későbbi leminősítésre utaló negatív kilátással.

Indoklásában a Fitch elemzői azt emelték ki, hogy a hasonló besorolással rendelkező országokhoz képest erős gazdasági fundamentumok és a beruházások által fűtött növekedés jellemzik a magyar gazdaságot. Ezt az ugyancsak ebbe az osztályba tartozókhoz képest magas adósság és a unortodox politikai lépések ellensúlyozzák, illetve a BBB mediánhoz viszonyítva romló kormányzási mutatók.

A 2023 januárja óta meglévő negatív kilátás a Fitch szerint a politikai környezettel és a költségvetési fegyelemmel kapcsolatos kockázatokat tükrözi, amelyek alááshatják a gazdasági stabilitást. Utalnak egyes politikai döntésekre, a magas kamatokra és az EU-forrásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos problémákra is, amelyek – ha alacsony marad a növekedés – mind alááshatják a fiskális politikai erőfeszítéseit.

Hirdetés

A hitelminősítő ezért úgy látja, a júniusi EP-választások után további kiigazítások várhatók, hogy a kormány teljesíteni tudja 4,9-ről 5,2 százalékra módosított hiánycélját. Éppen ezért a Fitch óvatos azzal kapcsolatban is, hogy mennyire teljesíthetők a középtávú hiánycsökkentési célkitűzések. Annál is inkább, mivel nem tartják valószínűnek, hogy feloldanák az év végéig a zárolt uniós forrásokat, ami a helyreállítási alap esetében már forrásvesztéssel is járhat.

Összességében erre az évre 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos GDP-növekedést jósol a Fitch, az inflációt erre az évre átlagosan 4,4 százalékra várják.

A hitelminősítő utoljára tavaly december közepén értékelte a magyar államadósságot. Akkor megerősítette korábbi minősítését, indoklásában kiemelve: a gazdaság fundamentumai erősek, az infláció csökkenésével párhuzamosan halad előre a jegybank kamatcsökkentési folyamata, és az EU feloldja a jogállamisági vita miatt zárolt források egy részét (az erről szóló döntés két nappal a Fitch értékelése előtt jelent meg). Negatívumként akor a túl magas államadósságot és államháztartási hiányt nevezték meg, illetve a fiskális és monetáris politika unortodox intézkedései miatti bizonytalanságokat.

A hitelminősítő döntésének közlését igen rossz passzban várta a forint: a magyar fizetőeszköz az elmúlt napok gyengülését követően csaknem 400 forintos euróárig gyengült, péntek délután már csaknem 399 forintot is kértek egy euróért.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240614_fitch-ratings-hitelminosito-ertekeles-hitelbesorolas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 200 milliárd forintot költöttünk idén SZÉP-kártyával

A feltöltések összege mellett a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek száma is dinamikus növekedést mutat. A …