2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Vakcinákkal és kötelező kártyaolvasókkal indult az év

Hirdetés

Vakcinákkal és kötelező kártyaolvasókkal indult az év

Elindult a vakcinaimport

Az idei évben nagy valószínűséggel mindennél többet használtuk a vakcina szót. Januárban a kormány elkezdte berendelni, mi meg elkezdtük megismerni a különböző oltóanyagú koronavírus elleni vakcinákat. Már január 14-én csaknem 19,7 millió oltóanyagot kötöttünk le öt vakcinagyártótól. Bár akkoriban még csak 129 ezernél tartott a beérkezett adagok száma, ugyanis a szállításuk meglehetősen lassan haladt: százezer adaggal lehetett számolni hetente. Később felgyorsultak a beszerzések, olyannyira, hogy áprilisban elértük a 3,6 millió adag vakcinát, idén novemberben pedig már összesen 28 millió adag érkezett az országba, amelyből 14 millió adagot már el is használtunk – decemberben elértük a hetvenszázalékos átoltottságot Magyarországon.

Kötelező lett elfogadni a bankkártyás fizetést

Magyarország 2018-ban még fényévnyire állt az elektronikus fizetéstől. A magyarok 46 százaléka inkább készpénzt használt, és összesen csak 140 ezer kártyaelfogadóhely volt országszerte. Azonban január 1-jétől komoly változás lépett életbe: minden online pénztárgépet üzemeltető kereskedőnek legalább egy elektronikus fizetési eszközt biztosítania kell a vásárlók részére, azaz vagy bankkártyát, vagy azonnali átutalást kell elfogadniuk a kasszánál.

A járványhelyzet miatt a vásárlók most már egyre nagyobb előnyben részesítik a kártyás fizetést, a Magyar Nemzeti Bank szerint a lakosság nyolcvan százaléka már használ valamilyen elektronikus fizetési módot, közel harmaduk pedig úgy nyilatkozott, hogy ha tehetné, mindig elektronikusan fizetne. Ennek ellenére már a türelmi határidő lejártával is maradt húszezer olyan vállalkozás, amely nem tett eleget az elektronikus fizetési kötelezettségnek.

Hirdetés

Dollármilliókat kerestek a GameStop-részvényeken

Bár január elején halálra ítélték az amerikai szórakoztatóelektronikai céget, a GameStop a hónap második felében komoly meglepetéseket okozott: az év egyik legjobb rövid távú befektetése lett.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy WallStreetBets (WSB) nevű reddittes fórumon fiatalok vakmerő befektetési ötleteket osztottak meg egymással. Bár látszólag csak szórakozás volt, az egyik felhasználó komolyabban vette a dolgot: egy u/DeepFuckingValue nevű user már 2020 közepén beharangozta, hogy a GameStop lesz a jövő befektetése, és be is vásárolt az akkor még csak pár dollárt érő részvényből. Később volt, hogy  az ötvenezer dolláros kezdeti befektetése elérte a 34 millió dollárt.

Ha valaki 2020 májusában négy-öt dollárért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/20/2021-januar-elindult-a-vakcina-import-kotelezo-lett-a-bankkartyaolvaso/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyikölcsön-felvételt

Az év elejével véget ért a kegyelmi állapot a személyi kölcsönök piacán. A bankok a …