2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Üzent a szakember: ne várjon, aki építkezni akar, nem lesz jobb a helyzet, sőt!

Hirdetés

Üzent a szakember: ne várjon, aki építkezni akar, nem lesz jobb a helyzet, sőt!

A magyar gazdaság (GDP) tavaly mutatott 0,8 százalékos visszaesése mellett az építőipari termelés forintban számított értékben 5 százalékos, volumenben azonban 20-25 százalékos csökkenést könyvelhetett el. A hőszigetelési piac például 50 százalékkal esett vissza, ami egy energiahatékonyság fontosságát hangsúlyozó piaci környezetben igencsak meglepő.

Előbb kapunk szakembert

Idén februárban 52 nap volt a szakemberhiány Magyarországon, azaz átlagosan ennyit kell várni egy szakemberre, ha most kérnénk tőle ajánlatot. Ez kismértékű, 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest – derül ki a Mapei Kft. friss kutatásából. Az építő uralkodó negatív hangulatot jól tükrözi, hogy „mindössze” 713 szakember küldte vissza válaszát, ami így ezer fő alatti révén nem számít reprezentatívnak, ám szakmai következtetések levonására alkalmas.

„Fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. Az 52 napos átlagos várakozási idő, már mind a szakemberek, mind a megrendelők számára tolerálható. Sajnos azonban a várakozási idő csökkenése a mérséklődő kereslet következménye. Bár januárban már voltak jelei a fellendülésnek, a piac még kivár. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul a piaci élénküléshez. Míg korábban akár egy évre előre tele volt a naptáruk, most 45-50 napra látnak csak előre” – véli Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Hirdetés

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar megyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal.

Forrás: Mapei

Forrás: Mapei

Az átlagnál hosszabb várakozási idővel kell számolni Békés megyében, ahol 84 napot, Csongrád-Csanád megyében 68 napot, Bács-Kiskun megyében 65 napot, Tolna megyében 69 napot, Baranya megyében 62 napot, valamint Veszprém megyében 73 napot kell várni egy-egy szakemberre.

A várakozási idő hossza szakmánkként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap.

Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet, 59 és 57 napot várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41 nappal, az épületgépészek 42 nappal, és a festők 43 nappal.

Forrás: Mapei

Forrás: Mapei

Tízezer forintos lélektani határ felett a négyzetméterár

Jelentősen emelkedtek a munkadíjak az egy évvel korábbihoz képest.

Jelenleg bruttó 10 215 forint az átlagos négyzetméterár, ami 18 százalékkal magasabb az előző évinél.

Az árnövekedés hátterében részben az inflációs hatás áll, továbbá a csökkenő kereslet miatt egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni bevételük apadását.

Azonban a munkadíjak terén jelentős regionális eltérések figyelhetők meg, a tízezer forintot csak Budapesten és a Pest megyében haladja meg az átlagos munkadíj négyzetméterenként.

Budapesten 12 046 illetve, Pest megyében 12 364 forint volt a szakipari munkák négyzetméterára. A legkedvezőbb árakat az Észak-Alföldön találjuk, ahol 7649 forint a négyzetméterár. Nem sokkal magasabb a munkadíj a Dél-Alföldön, négyzetméterenként 7 985 forint. A Közép-Dunántúlon a négyzetméterár 8 410 forint, míg a Nyugat-Dunántúlon kissé magasabb, 8 517 forint. A Dél-Dunántúl némiképp kedvezőbb feltételeket kínál, itt az átlagos négyzetméterdíj 8 078 forint. Észak Magyarországon a munkadíjak átlaga 8 324 forint.

Forrás: Mapei

Forrás: Mapei

A legjelentősebb mértékben Budapesten, 28 százalékkal és Pest vármegyében, 31 százalékkal emelkedtek munkadíjak átlagosan. A legalacsonyabb, 13 százalék munkadíj növekedés Dél-Dunántúlon, valamint 16 százalék a Nyugat-Dunántúlon volt.

„Ezek a különbségek nem csupán a szakember-kínálat és -kereslet dinamikáját tükrözik, hanem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/20/epitoipar-epitoanyag-epitoanyagpiac-szakember-koklerek-mapei-markovich-bela/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Piacra dobták a világ első újrahasznosított pelenkáját

A japán Unicharm Corp. nevű cég újrahasznosított pelenkákat dobott piacra, amiket az Aeon Kyushu Co. kiskereskedelmi …