2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Üstökösként hasít, az autóvásárlás hosszútávú alternatívája lehet

Hirdetés

Üstökösként hasít, az autóvásárlás hosszútávú alternatívája lehet

Csak egy mobilalkalmazás kell hozzá a személyes, illetve bankkártya adatok megadásával, és megfizethető áron lehet autónk, amit főként Budapesten és szűkebb vonzáskörzetében, de akár az ország egész területén használhatunk. Az autómegosztók pályafutásában sérülésnek nyoma sincs, töretlen felfelé ívelés figyelhető meg – számolt be az Indexnek a három nagy, Magyarországon működő carsharing vállalat, a Mol Limo, a ShareNow, valamint GreenGo.

Pénzben is kifejezhető a növekvő ügyfélszám

A Molnál szezonálisan az év első két hónapja a leggyengébb, ám összességében egyre többen Limoznak: „2020-ig visszamenőleg éves szinten átlagosan 25 ezer fővel nőtt az összes regisztrált felhasználó száma, az ügyfélszám pedig 5 év után is meredeken emelkedik” – közölte a társaság.

A ShareNow „évről évre figyelemre méltó növekedést produkál az ügyfélszám tekintetében”. A felhasználók száma tavaly átlépte a 80 ezret, ami 45 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, jelenleg pedig már közel 100 ezren számítanak rendszeres ShareNow-használónak.

Úgyszintén dinamikus felhasználószám-növekedésről számolt be a kizárólag elektromos autókkal operáló GreenGo. A vállalat egy év alatt 30 százalékkal növelte ügyfelei számát. „Egyértelműen érzékelhető a növekvő tendencia, hónapról hónapra egyre többen csatlakoznak hozzánk, így mind felhasználó, mind pedig bérlésszámban folyamatos a növekedés. Ezt a lelkesedést a Covid sem törte le, ami jól mutatja, hogy az emberek nyitottak az autómegosztásban rejlő lehetőségekre, és sokan valós alternatívának tartják azt” – közölték.

Hirdetés

„A kedvezőtlen gazdasági környezetben is magas keresleti oldalt realizálunk. Dacára az iparágat érintő korlátozásoknak, illetve a magas inflációs környezetnek, ami az autómegosztás válságállóságát bizonyítja” – mutatott rá a ShareNow.

Mindez a pénzügyi eredményekre is pozitív hatással van. Bár a Mol közlése szerint a tavalyi eredmény nem publikus, annyit elmondtak: „jelentős árbevétel-növekedést sikerült elérni”. Konkrét számokkal a ShareNow sem szolgált, a fennállása negyedik évfordulóját épp áprilisban ünneplő vállalat minden évben megduplázta bevételét. Bár a GreenGo szekere is jól fut, a nyereségessé váláshoz annak ellenére is várnia kell a társaságnak, hogy az árbevétel tavaly dinamikusan, 88 százalékkal nőtt 2021-hez képest.

Profitál a carsharing a növekvő költségekből

Az autózás költségei jelentősen megnőttek az utóbbi időben, a Covid-járvány alatti és utáni szállítási nehézségek miatt pedig jóval később, és drágábban lehetett új autóhoz jutni. Az újautó-piac drágulása pedig a használt autó-szegmensét is magával rántotta. Nemcsak az autóvásárlás, de a gépjármű fenntartása is megizzasztja a bankszámlákat. Az autójavítás, -karbantartás is jelentősen drágult, ráadásul régiós szinten Magyarországon a legmagasabbak az üzemanyagárak.

Ami az egyik oldalon hátrány, a másikon előny. A sajátautó-fenntartás költségnövekedése jól jön az carsharingpiac számára.

A Mol emlékeztet, hogy a saját mellett a céges autóvásárlás is drasztikusan megdrágult. „Ezeknek egy részét a Limo is kénytelen volt beépíteni az áraiba, ám a növekvő autóipari költségek a carsharing használatára ösztönzi az embereket, tekintve, hogy a magasabb kihasználtsága miatt jobban ki lehet gazdálkodni a megosztott autók költségnövekedését.

A ShareNow tapasztalata szerint nagy összegű sajátautó-vásárlással szemben a kizárólag használati költséggel járó carsharing széles kör számára jelenti a városi mobilitás alternatíváját. E téren ugyanakkor generációs különbségek is megjelennek. A fiatalabbak számára releváns kérdés, hogy megéri-e saját autót fenntartani: ők sokkal rugalmasabbak ilyen téren, fontos számukra a költséghatékonyság, valamint a fenntarthatóbb mobilitási alternatívák.

A felmérések alapján az autómegosztás a 25-34 éves korcsoportnak körében a legnépszerűbb

– tájékoztattak. „Sokaknak nincs pontos rálátása, mennyibe kerül egy saját tulajdonú autó fenntartása. A saját autóból carsharingre váltás lassú folyamat, ami a tudatosság épülésével, valamint a piac edukációs törekvéseivel párhuzamosan javul” – jegyezte meg a ShareNow.

A közösségi autómegosztó szolgáltatás, a GreenGo egyik autójának műszerfala

A közösségi autómegosztó szolgáltatás, a GreenGo egyik autójának műszerfala

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A GreenGo ismertette: konkrét kimutatás nincs arra nézve, hogy van-e összefüggés a saját autó fenntartásának költsége, illetve az autómegosztók felhasználószámának növekedése között, a két jelenségnek azonban vélhetően van közös metszete. E-carsharing szolgáltatást nyújtó cég lévén a GreenGo számára az elektromos áramszolgáltatás növekvő díjai, illetve az ellátásilánc-problémák is jelentős nehézségeket okoztak – fűzték hozzá. 

Mire használják leginkább?

Mindhárom vállalat arról számolt be, hogy a rövid idejű, városi bérlés a leggyakrabban előforduló felhasználási forma. A Mol Limonál ugyanakkor népszerű, a többnapos használat, főként a tavasz közepétől ősz közepéig tartó időszakban.

A ShareNow-nál az üzleti autómegosztás esetén a rövid, percdíjas bérlések mellett nagyobb hangsúlyt kapnak a hosszabb idejű, nem ritkán a többnapos utak. A privát felhasználásnál viszont túlnyomóan a rövid városi bérlések a népszerűek: főként szabadidős programokhoz, személyes ügyintézéshez, vagy épp bevásárlás lebonyolításához veszik igénybe a szolgáltatást, illetve ahhoz, hogy más közlekedési eszközhöz – reptérre, vasútállomásra, vagy közösségi közlekedési csomóponthoz – jussanak el.

A GreenGo a városi mobilitás megkönnyítése mellett tette le voksát. Ehhez igazították kompakt méretű, elektromos autóflottájukat. A bérlések döntő többsége rövidtávú, azonban egyre nagyobb igényt látnak a távolabbi pontokba való eljutásra. A vállalat tavaly több mint 200, nagyobb hatótávú járművel bővítette autóparkját, amelyek nagy része autópályamatricával is rendelkezik, ezáltal is elősegítve a kényelmes és költséghatékony megoldást a hosszabb utakra induló felhasználók számára.

Áttörnék Budapest határait

A carsharing szinte teljes egészében a fővárosra korlátozódik – azon belül is meghatározott zónákra –, ami a rövid idejű használatot illet, tekintve, hogy a zónán kívüli parkolás esetén nem zárható le a megkezdett út. Csak szüneteltetni lehet, aminél tovább ketyeg az óra. És bár a hosszabb távú utazás esetére rendelkezésre áll napi bérlési lehetőség, mindhárom vállalat tervei között szerepel a rövidtávú utazási lehetőségek kiszélesítése.

A Mol Limo 2018-ban még 60 négyzetkilométeres szolgáltatási területtel rendelkezett, azóta több mint 8 autótípus, és közel 500 jármű közül választhatunk 110 ezer négyzetkilométeres szolgáltatási területen belül. Bár vannak további területbővítésre vonatkozó tervek, azok egyelőre nem publikusak, annyit viszont elárultak, hogy az elsődleges cél a meglévő zónán belüli autósűrűség növelése.

Mol Limo autók Budapesten

Mol Limo autók Budapesten

Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A GreenGo szolgáltatási területe évről-évre folyamatosan nőtt, tavaly elérte a 100 négyzetkilométert. Vizsgálja annak lehetőségét, hogyan tudnák az agglomerációt fenntartható módon bevonni a szolgáltatási területbe. „Az idei tervek még egyeztetés alatt vannak” – írták.

Eközben a ShareNow szolgáltatási területe az úgynevezett külső zónákkal már hosszabb ideje kiterjed az agglomerációra: ilyen Budakalász, Budaörs, Dunakeszi, valamint Érd. „A felhasználói igények hatékony kiszolgálását szem előtt tartva, folyamatosan mérlegeljük a lehetőségeket a jelenleg 100 négyzetkilométert meghaladó szolgáltatási területünk kiterjesztésére. Ezzel a céllal alakítjuk ki a forgalmas közösségi közlekedési csomópontok közelében – például a budapesti repülőtéren – lévő dedikált carsharing parkolóhelyeinket.

Gombamód szaporodnak az autók

A növekvő keresletet látva folyamatosan bővül az autópark. A ShareNow flottája az elmúlt egy évben számos új modellel, elektromos és benzines Peugeot 208-asokkal, valamint elektromos Opel Corsákkal egészült ki. Összesen több mint 300 új autó vált elérhetővé tavaly, és idén is terveznek bővítést. Törekszenek arra, hogy az autóparkot minél fiatalabb, ezáltal környezetkímélőbb járművek alkossák, ennek megfelelően az autók átlagéletkora kifejezetten alacsony, átlagosan 1,5 év.

A GreenGo-nál is a dinamikus flottabővítésről szólt a 2022-es év – 320-ról 500-ra nőtt az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/04/26/auto-automegoszto-carsharing-autoberles-mol-limo-sharenow-greengo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …