2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Uniós országjelentés: kizsigerelik a pedagógusokat és keveset is keresnek

Hirdetés

Uniós országjelentés: kizsigerelik a pedagógusokat és keveset is keresnek

Egyre nagyobb problémát jelent Magyarországon a tanárhiány, az összesített mutatók azonban nem jelzik ezt. A részletes elemzés szerint néhány tantárgy esetében nagy a pedagógushiány – olvasható az Európai Bizottság friss országjelentésében, amelyet a Portfolio szúrt ki.

A széttagoltságtól függ

A Bizottság elemzése kiemeli, hogy a tanárhiány az iskolarendszer széttagoltságával is összefügg, ugyanis több intézményben 150-nél kevesebb diák tanul. A kiemelten hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézményekben pedig jelentős a hiány szakképzett tanárokból.

A jelentés szerint Magyarországon a pedagógusképzést végzettek több mint fele választ másik munkát, mindezt a nagy leterheltség és az alacsony bérek miatt.

Hirdetés

Emellett idehaza a legmagasabb a tanítási órák száma egész Európában. A lap szerint rámutattak, hogy a segítő személyzet hiánya miatt sok tanárnak olyan feladatokat kell ellátnia, amelyek nem tartoznak a munkakörébe. Példaként említették az iskolán kívüli felügyeletet.

Mint kiderült, a tanárok fizetése a legalacsonyabb az EU OECD-tagállamai között, ez a többi felsőfokú végzettségű, diplomás fizetésének mintegy 58–66 százalékával egyenlő.

Kevesen választják a tanári pályát

Korábban a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ közölte, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok legnagyobb része 50 év fölötti, alig vannak 30 év alattiak a szakmában. A településtípusok szerint Budapesten dolgozik a legtöbb fiatal tanár, de itt is a kollégáik fele 50 feletti.

Tanárképzésre is egyre kevesebben jelentkeznek, idén csupán 12 ezren, ami a tavalyi felvételizők létszámához képest ezer fővel kevesebb. Ráadásul a diplomáig eljutók csupán fele marad a szakmában. A pályakezdők egy százaléka nem képes pótolni a nagyjából tízszer annyi nyugdíjba vonulót. 

Ahogy korábban 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/23/europai-bizottsag-fizetes-iskola-tanarok-tanarhiany-pedagogusok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rekordösszegű kárkifizetéseket hozhat az idei viharszezon

A júniusi adatok szerint a társaságok ebben a hónapban 21 ezer bejelentés nyomán több mint …