2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ukrajna leállítja a gáztranzitot Európába a szakadár területeken keresztül

Hirdetés

Ukrajna leállítja a gáztranzitot Európába a szakadár területeken keresztül

Ukrajna május 11-től, szerdától kénytelen leállítani a gáz tranzitját a Luhanszki régióban található állomásokon, amelyek az Oroszország által ideiglenesen megszállt területre kerültek – jelentette be Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetője.

A gáz egyharmadát ezen a ponton szállítják Európába.

Hirdetés

A gázszállítási rendszer üzemeltetője kijelentette, hogy a vis maior helyzet lehetetlenné teszi a gáz szállítását a Szohranovka gázmérőállomáson és a Novopszkov állomáson keresztül. A Novopszkov Ukrajna első kompresszorállomása a Luhanszki régióban, amelyen keresztül a gáz csaknem egyharmada, vagyis akár napi 32,6 millió köbméter orosz gáz jut Európába Oroszországból.

Az Ukrajna elleni orosz háború következtében számos gázmérő állomás került az ideiglenesen megszállt területre, így az üzemeltető nem gyakorolhat működési és technológiai ellenőrzést ezeken létesítményeken – emelték ki a közleményben.

Sőt a megszálló erők beavatkozása a technológiai folyamatokba, a mérőállomások működési módjának megváltoztatása – ideértve a jogosulatlan gázkivonást – veszélyeztette a teljes ukrán gázszállító rendszer stabilitását és biztonságát 

– közölte az üzemeltető.

A jelenlegi tranzitszerződés szerint az ilyen cselekmények vis maior körülmények, amelyek kizárják a kötelezettségek teljesítését a Szohranovka és Novopszkov állomásnál.

A fentiek figyelembevételével Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetője tájékoztatja, hogy 2022. május 11-én 07:00 órától a Szohranovka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrán gázszállító rendszerbe

– közölte az üzemeltető, majd hozzátette, hogy az európai partnerekkel szembeni tranzitkötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében és a megállapodás feltételei szerint lehetőség van arra, hogy a kapacitásokat ideiglenes áthelyezzék a Szohranovka csatlakozási pontról az Ukrajna által ellenőrzött Szudzsa tranzitpontra.

A cég közleménye szerint többször is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/10/haboru-oroszorszag-ukrajna-energiaellatas-europa-tranzit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …