2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Újra belobbant a napelempiac, a pénztárcánk a tét

Hirdetés

Újra belobbant a napelempiac, a pénztárcánk a tét

Az energiaválság kirobbanása óta forr a napelempiac, záporozik a kérdések sorozata. A legnagyobb horderejű kihívás abban gyökerezik, hogy az európai országok általában, így Magyarország energiaellátásának alappillére is egy nagy erőművi rendszerre volt kalibrálva: az elektromos hálózatunk belföldön a Paksi Atomerőmű által előállított energiát osztotta szét – természetesen jelen voltak más áramtermelők is a rendszerben. Ugyanakkor a napelemek robbanásszerű terjedése túlterhelte a hálózatot. A lakosság által betáplált extra energia kezelése egy teljesen új struktúrát követel, amely a hálózat átalakítása és fejlesztése nélkül kivitelezhetetlen.

ÖSSZTELJESÍTMÉNYÜK ELÉRTE A négyEZER MEGAWATTOT, AMI KÉTSZERESEN HALADJA MEG A PAKSI ATOMERŐMŰ által előállított áramot.

Hirdetés

Ezért a kormány döntött a részleges betáplálási moratórium bevezetéséről a szükséges hálózatfejlesztések megvalósulásáig, vagyis addig, amíg a rendszer nem válik képessé a megnövekedett igények kezelésére.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn úgy nyilatkozott, hogy fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium a fejlesztések ütemében, ugyanakkor vizsgálni szükséges, hol indokolt a beruházás. A politikus ezzel nem számolt be újdonságról, csak megerősítette azt, amit Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Indexnek korábban is nyilatkozott: „finomhangolás, átalakítás várható.”

Érdekesség

A napokban felmerült sajtóhírek szerint a magyar kormánynak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát, azért, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Az Európai Bizottság javaslata alapján március 31-ig valamilyen úton el kell indulnia a fejlesztéseknek.

A dokumentum szerint „a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszíti az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba”. Az viszont kiemelten fontos, hogy ez a dokumentum 2022. november 30-ai keltezésű, tehát nem most derült ki ez, erről a magyar kormány feltehetően tud és számol is ezzel.

Az energiaválság mindent megváltoztatott

A kormány korábbi döntésével 2022. október 31-től megszüntette a visszatáplálás lehetőségét, de a szaldóelszámolásnak nem vetett véget. A visszatáplálás ideiglenes megszüntetése a szaldóelszámolásra is hatással volt, ugyanakkor fontos különbség van a két elszámolási mód között: a szaldóelszámolás szerint amennyit betápláltunk a rendszerbe, annyit ki is vehetünk a hálózatból. Az, hogy az elszámolási időintervallum havi vagy éves, annak fontosságát a lenti grafikon jól mutatja.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/31/napelem-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-szaldoelszamolas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új fizetési lehetőség az Aldinál

Új fizetési lehetőség az Aldinál

A ROKSH megújult online felülete tovább növeli az ALDI online bevásárlásélményét. A felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető …