2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Újabb földgázlelőhelyeket talált a Mol Magyarországon

Hirdetés

Újabb földgázlelőhelyeket talált a Mol Magyarországon

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét. A Magyarországon meglévő fejlett gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák és a termelt földgáz eljuthasson a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz. Az eddig termelésbe állított sekélygáz kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50.000-et.

„A három új kút akár napi 750 hordó egyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi körülbelül 32.000 hordó egyenértékes magyarországi gáz és olaj termelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezőink termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudjuk. A programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén termelés csökkenésének mérsékléséhez” – mondta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.

A kutatás-termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygáz kutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt 5 évben.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230227-harom-uj-sekelygazkutat-allit-termelesbe-a-mol-keletmagyarorszagon-penz.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elon Musk elismerte, hogy bezuhant a Twitter értéke

Elon Musk elismerte, hogy bezuhant a Twitter értéke

Elon Musk tavaly ősszel, többhónapnyi jogi csatározás után vásárolta fel 44 milliárd dolláért a Twittert.  …