2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Új technológiák kellenek a maratoni küzdelemhez

Hirdetés

Új technológiák kellenek a maratoni küzdelemhez

Egyre inkább felértékelődik a klímavédelem szerepe világszerte. Ennek egyik sarokköve a másfél fok, vagyis hogy a 21. században másfél fokos emelkedés alatt tartják a globális átlaghőmérsékletet az ipari forradalom előtti értékhez viszonyítva.

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdász szakértője egy csütörtök délutáni sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy ez jelentős ambíciót tükröz.

Az éghajlatváltozás mértékét nem egy adott év szén-dioxid-kibocsátása határozza meg, hanem az, hogy az ipari forradalom kezdetétől mennyi szén-dioxid kerül összesen a levegőbe. Miután az emberiség kétszáz éve bocsát ki szén-dioxidot, mostanra több száz milliárd tonna került a levegőbe, és ha ezt a mennyiséget például tíz százalékkal szeretnénk csökkenteni, akkor a jövőbeli kibocsátásokat radikálisan kell enyhíteni

– mondta Varró László, hozzátéve, hogy az elmúlt évek egyik fontos fejleménye az volt, hogy a másfél fokos klímacél sokkal előrébb került a prioritások között, és az érdeklődés középpontjában van, igaz, néhány évvel ezelőtt még a kétfokos célkitűzést rebesgették.

Hirdetés

A pakisztáni cementipar szerepe

Csakhogy azóta világossá vált, tudományos bizonyítékok születtek arról, hogy a kétfokos felmelegedés is jelentős romboló hatással jár, ezért is módosították ezt másfél fokra, ami elengedhetetlen, hogy 2050-re elérjük a zéró kibocsátást, de nemcsak Európában, hanem az egész világon is.

Az IEA vezető közgazdász szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy itt nem arról van szó, hogy az európai háztetőkön egyre több napelemet lehet látni, hanem arról, hogy a pakisztáni cementiparnak is szén-dioxid-kibocsátás nélkül kell működnie 2050-re.

Egy maratont nem lehet úgy megnyerni, hogy az ember csak a végén sprintel, ezért ahhoz, hogy 2050-re valós legyen a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/08/karbonsemlegesseg-szendioxid-kibocsatas-villamosenergia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitási lázban ég az ország

Nyitási lázban ég az ország

Magyarország kezd éledezni. Ahogy haladunk az oltásokkal, a szigorítások is enyhülnek, amelynek a következő lépcsője, …