2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Új árfolyamcsúcsot dönthet ez a ritka fém

Új árfolyamcsúcsot dönthet ez a ritka fém

Komoly mozgásokat élt meg idén a ródium, amely a palládiumhoz és a platinához hasonlóan kiemelt fontossággal bír a tiszta energiával működő járművek gyártásában. A fém árfolyama tavasszal összeomlott, azonban egy nagy felívelést követően hamarosan új csúcsot is dönthet.

Izgalmas évet él meg eddig a ródium árfolyama 2020-ban. A fontos ipari fém unciánkénti árfolyama az év elején még 6050 dollárról 13 800 dolláros rekordig szárnyalt, majd márciustól jött a fordulat, és visszaesett egészen 7800 dollárig – írja a Mining.com.

Az elmúlt időszakban azonban fordulat állt be a fémpiacon, és több nyersanyag is lendületes drágulásnak indult. A ródium ugyanis, a platinához és a palládiumhoz hasonlóan, fontos fém a tiszta energiával működő autógyártásban. A fordulat pedig mára azt jelentette, hogy a ródium árfolyama visszatért a 12.200 dolláros szintre, és egyes elemzők szerint hamarosan új csúcsot is dönthet.

A palládium és a platina mellett a ródium is nagyon fontos ipari fémForrás: Shutterstock

A BMO Capital Markets elemzői például úgy vélik, a dél-afrikai termelési zavarok 20 százalékos kitermelés-csökkenést hozhatnak. Tekintve, hogy Dél-Afrika adja a globális ródiumkínálat durván 80 százalékát, az ország kibocsátása igen fontos tényező a piacon.

Ahogy tehát az autókereslet elkezdhet nőni, a ródium kínálata pedig gyengélkedik, az elemzők szerint komoly esély van arra, hogy az árfolyam tovább erősödik majd a közeljövőben. Ráadásul a ródium annyira ritka, hogy a piaca is igen kicsi, a kínálata pedig rendkívül koncentrált. Mindez általában is megágyaz annak, hogy a fém árfolyama komoly kilengéseket tudjon produkálni.

A ródium egyébként remek évet tudhatott maga mögött 2019-ben, és a befektetők az év végén 150 százalékos éves hozamot érhettek el a fémmel. A 2020-as év azonban eddig nagyon hasonlít a 2008-asra. Akkor a ródium ára 10.025 dolláros szintet ért el, mielőtt beütött volna a pénzügyi válság. Abban az évben szintén komoly mozgásokat produkált a fém, és egészen 90 százalékot gyengült az év végére.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200828-rodium-fem-arfolyam-nyersanyag.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új államtitkár felügyeli az EU-s források hasznosulását Magyarorszságon

Új államtitkár felügyeli az EU-s források hasznosulását Magyarorszságon

Októbertől új államtitkár, Ágostházy Szabolcs felügyeli az uniós források hasznosulását az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) – írta …