2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Úgy néz ki, megtalálta depresszió elleni gyógyszerét az ingatlanpiac

Hirdetés

Úgy néz ki, megtalálta depresszió elleni gyógyszerét az ingatlanpiac

2023 az elmúlt 15 év legnehezebb éve volt a hazai ingatlanpiacon – jelezte Balla Ingatlan. Ezzel szemben az idei év első negyedévében mintegy 25–30 százalékos növekedés következett be a tranzakciószámokban a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ingatlaniroda ugyanakkor rámutatott, egyelőre még csak egy kisebb korrekcióról van szó, ez még nem jelenti azt, hogy visszatért volna a korábbi „csúcspiac”.

Kamatok által sokkolt vevők

A 2022 novemberében megjelenő hullámvölgy a tavalyi év második feléig kitartott, ekkor viszont már kezdett éledezni a kereslet. A visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vevőket „sokkolta” a hitelkamatok emelkedése, melynek eredményeként 12 százalékig vagy e fölé nőttek a jelzáloghitelek kamatai.

2023 második felében megváltozott a kép, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a csok plusz hatására. Az irodánál az idei év első negyedévében 20–40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban

Hirdetés

– mondta Balla Frigyes, az ingatlaniroda operatív igazgatója. Megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásároltak ingatlant, így a piacot inkább a 6–6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatták.

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama 8 százalék alá csökkent, így a 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/06/19/ingatlan-ingatlanpiac-lakas-lakaspiac-hitelpiac-hitelkamat-tamogatott-hitel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint kétszáz millió forint volt a tét a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten a következő számokkal lehetett nyerni:  17 23 …