2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Túlértékelt lakáspiac, növekvő kockázatok: megérkezett az MNB válasza

Hirdetés

Túlértékelt lakáspiac, növekvő kockázatok: megérkezett az MNB válasza

A Magyar Nemzeti Bank szerdai online sajtótájékoztatóján a jelentés készítését vezető Dancsik Bálint elmondta: 

 • Az európai bankrendszer kockázatai növekedtek az emelkedő infláció, az európai energiaválság, illetve a mélyülő geopolitikai feszültségek miatt
 • A rendkívül magas energiaárak csökkentik a háztartások szabadon elkölthető jövedelmét, illetve súlyos többletköltséget terhelnek a vállalatokra.
 • A lakossági hitelkereslet csökkent. 
 • Az inflációs kockázatok növekedése miatt számos jegybank szigorított eszközvásárlási programján és kamatkondícióin, számos ország emelkedő forrásbevonási költségekkel és leértékelődő helyi devizákkal szembesült.
 • A romló gazdasági kilátások és emelkedő hitelkockázatok miatt az európai bankoknak számos kihívás együttes kezelésére kell felkészülnie, melyek kapcsán az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) figyelmeztetést adott ki.
 • Országos szinten magas a lakáspiaci túlértékeltség, ugyanakkor már látszódnak a lakáspiacai fordulat jelei.

Kevésbé vonzók a lakossági hitelek

A jegybank a hitelbővülés dinamikájának visszaesésére számít a vállalati és háztartási szegmensben egyaránt, különösen reálértelemben. A hitelkihelyezések a következő két negyedévben is csökkeni fognak az előrejelzések szerint.

Az idei év harmadik negyedévére a lakossági hitelezés éves növekedési üteme 7,6 százalékra  mérséklődött. A hitelállomány bővülésének fokozatos lassulásához hozzájárult, hogy egyre kevesebb embert érint a hitelmoratórium, visszaesett az új kibocsátás a harmadik negyedévben és az előtörlesztések megugrottak.

A hitelintézetek háztartási hiteltranzakciói. Forrás: MNB

Hirdetés

A hitelintézetek háztartási hiteltranzakciói. Forrás: MNB

Az újonnan kihelyezett hitelek állománya jelentősen csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest:

 • A lakáshitelek -30 százalékkal
 • A babaváró hitelek -27 százalékkal
 • A fogyasztási és egyéb hitelek -17 százalékkal

Az infláció és a lakásárak dinamikus emelkedése miatt reálértéken a lakossági hitelkibocsátás visszaesése még jelentősebb, és a szerződéskötések szintje érdemben elmarad a 2008-as válságot megelőző szintektől – világít rá a jegybank.

A lassuló hiteldinamikához hozzájárult, hogy a bankok 30 százaléka szigorított a lakáshitelek és 60 százaléka a fogyasztási hitelek sztenderdjein. A következő fél évre előretekintve szinte valamennyi bank szigorítást helyezett kilátásba – húzza alá a jelentés. A lakáshitelek keresletének visszaesését szinte minden bank érzékelte, a fogyasztási hitelek esetében pedig 29 százalékuk. A csökkenő kereslet fennmaradhat 2022 utolsó és 2023 első negyedévében is.

A rezsisokk egy szűk kört érint

A rezsiköltségek emelkedése a hitellel rendelkező háztartások egy szűkebb körét érinti csak igazán súlyosan – ismerteti a jegybank.

Elsősorban a vidéki, alacsonyabb jövedelmű ügyfelek lesznek érintettek.

A jövedelem és a törlesztőrészlet aránya szempontjából a hitelállomány 5-10 százalékát érintheti jelentősebb mértékben a rezsisokk.

Az ágens alapú modellbecslés alapján a lakossági rezsiköltségek megugrásának hatására a hitelintézeti szektor jelzáloghiteleinek NPL-rátája 2 százalékponttal emelkedhet 2023 végére. Az energiafogyasztásban történő alkalmazkodással ez az emelkedés érdemben kisebb lehet.

A Lakáshitelek NPL-rátájának változása a rezsiköltségek emelkedésének, illetve a rezsifogyasztás csökkenésének hatására. Forrás: MNB

A Lakáshitelek NPL-rátájának változása a rezsiköltségek emelkedésének, illetve a rezsifogyasztás csökkenésének hatására. Forrás: MNB

A kamatstop káros?

A kamatstop intézkedés érdemben csökkenti az érintett adósok törlesztőterheit, ugyanakkor  a jegybank szerint számos káros következménye is van:

 • Gyengíti a monetáris transzmissziót.
 • Közvetlen veszteséget eredményez a bankok számára, amelyet tovább növelhet az érintett ügyletek addicionális értékvesztése a program kivezetésekor.
 • Negatívan hat a hazai pénzügyi kultúrára és növeli az erkölcsi kockázatot.
 • Jelenlegi formájában indokolatlanul sok előnyt biztosít a magasabb kockázatot vállaló, változó kamatozású jelzáloghitelek tulajdonosainak.
 • Továbbra is van mintegy 7 ezer olyan 5 évnél hosszabb kamatperiódussal rendelkező jelzáloghitel-szerződés, amelynek kamatfordulója a kamatstop érvényességi időtávjára esik, de a kiterjesztés után sem tartozik a kamatstop alá.

Az MNB megjegyzi, hogy 2017 közepe és 2023 vége között a rögzített kamatozású hitelt felvevőknek piaci körülmények között összesen 609 milliárd forinttal alacsonyabb az adósságszolgálatuk ahhoz képest, mintha változó kamatozású hitelt vettek volna fel.

Bizonytalan vállalati hitelezés

2022 harmadik negyedévének végére 15 százalékra emelkedett a vállalati hitelállomány bővülésének éves üteme, a kkv-hitelek éves növekedése pedig előzetes […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/24/mnb-lakaspiac-hitel-penzugyi-stabilitasi-jelentes-rezsi-jegybank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Korrupcióellenes intézkedésekhez köthetik a Norvég Alap pénzeit is

Korrupcióellenes intézkedésekhez köthetik a Norvég Alap pénzeit is

Újabb ülésen vannak túl az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és …