2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Túl sok a bank Magyarországon

Hirdetés

Túl sok a bank Magyarországon

„A 2008-as gazdasági válság után alapjaiban változott a banki befektetők értékítélete: míg korábban az volt a legfontosabb, hogy Európa térképén minél több országra ki lehessen tűzni az adott bank zászlójával ellátott gombostűt, addig ma már mindenhol a megtérülést nézik. Ezt mindennél jobban mutatja, hogy alig van olyan nagy európai bankcsoport a régiónkban, amelyik azokban az országokban, ahol jelen van, nem szerepel az öt legnagyobb piaci részesedéssel bíró szereplő között” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója és a pénzügyi tanácsadási üzletág vezető partnere.

Ennek köszönhetően mára lényegében csak olyan pénzintézeti csoportokat találunk a régióban több piacon is jelen lévő, ám az adott piacon kis súllyal rendelkező bankok között, amelyek valamely kelet-közép-európai országból indulva jelentek meg néhány környező országban.

Régiós nagybankká nőtt az OTP

Ebből a körből több szempontból is kimagaslik ugyanakkor a magyar OTP. Egyrészt méreteivel már egyértelműen a régió nagybankjai közé tartozik, 

Hirdetés

Másrészt az elmúlt öt évben az OTP hajtotta végre a legtöbb, nyolc felvásárlást, és a folyamat idén az üzbég bankvásárlással folytatódott.

A magyar pénzintézet így összességében több bankot szerzett meg, mint az őt követő két pénzintézet – az osztrák Raiffeisen és a szlovén Nova Ljubjanska Bank együttvéve, amelyek négy-négy felvásárlással büszkélkedhetnek. Emellett az elmúlt években az OTP csak egy piacról, Szlovákiából vonult ki, amely nem igazán nevezhető vonzó piacnak – az elmúlt öt évben csak ez az egyetlen bankeladás volt a piacon.

A nagy bankcsoportok közül a francia SocGen hat, a Raiffeisen öt piacról vonult ki. A Sberbank európai leányvállalatának csődje miatt öt régiós országban került új tulajdonoshoz az ottani bank, és öt ország bankjában meglévő kisebbségi részesedését adta el az EBRD is. A piacot teljesen csak a görög bankok engedték el, illetve a Baltikumból vonult ki több skandináv bank.

Túl sok a bank a régióban és nálunk is

Bíró Balázs szerint a régió és Magyarország továbbra is túlbankosodottnak mondható, a piacon ennyi szereplő nem tud megfelelő jövedelmezőséget felmutatni. Ugyanakkor az a tény, hogy nagy piaci szereplők egyre jobban stabilizálják helyzetüket azokban az országokban, ahol jelen vannak, azt sugallja, hogy ezeknél a bankcsoportoknál nincs napirenden egyes piacok elhagyása. Emiatt a kisebb, közepes szereplők közötti tranzakciók lehetnek inkább napirenden, amelyek az adott piaci helyzet megszilárdítását okozhatják.

felvásárlások

Ebben a tekintetben a hazai piacon figyelemre méltó a Magyar Bankholding létrejötte: <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/08/bankfuzio-felvasarlas-otp-mbh/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Végleg eltűnhetnek a mozik

Úgy tűnik, a szélesvászon újra bajban van. A Covid-járvány és streamingszolgáltatók pofonjától még nem tért …