2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Túl magasra tolták az élelmiszerek árát, lecsap a magyar gazdaság Avengers gárdája

Hirdetés

Túl magasra tolták az élelmiszerek árát, lecsap a magyar gazdaság Avengers gárdája

Január 24-én megtartotta a Monetáris Tanács az idei év első ülését és az azt követő háttérbeszélgetést, ahol Virág Barnabás, a jegybank alelnöke elmondta, hogy az infláció decemberben 24,5 százalék volt, ami mögött főleg az üzemanyagár-sapka kivezetése állt.

Az alelnök szerint a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek – a világpiaci nyersaganyárak csökkenése, az alacsonyabb áram- és gázfogyasztás is a lassuló árdinamika irányába hat.

Az élelmiszerpiacon a tavaszi hónapokra fordulat körvonalazolódik.

Hirdetés

Ezt nagyrészt a külső hatásoknak tulajdonítja, de a szűkülő belső kereslet is egyre jobban megjelenik az árakban, ezért már az árvárakozások csökkentek a kiskereskedelmi és a szolgáltatószektorban is.

Az MNB és a GVH együtt töri az árakat

Az MNB több olyan ágazatot is azonosított, ahol a költségek emelkedését meghaladó áremelések történtek, ami hozzáadott az infláció elmúlt évi gyors növekedéséhez. Virág Barnabás szerint az ár-bér spirált túl gyakran használják a jelenség leírására, tévesen.

Virág szerint van egy hatás, ami torzítja a béremelkedéssel kapcsolatos adatokat: tipikusan az alacsonyabb bérkategóriában foglalkoztatottak egyre inkább hajlanak arra, hogy munkahelyet váltsanak, és magasabb fizetésért vállaljanak állást máshol. Ez megjelenik béremelkedésként, holott nem történt klasszikus cégen belüli béremelés.

A következő időszaknak az a kérdése, hogy milyen mértékben figyelhető meg az inflációban a klasszikus béremelés és a munkahelyváltás miatti béremelkedés. Ezért is óvatosságra inti azokat, akik ár-bér spirálról beszélnek. Viszont leszögezi, hogy egy másik hatás, az ár-profit spirál már egyértelműen megfigyelhető a hazai gazdaságban, azaz bizonyos cégek a költségeik felett növelik az árakat.

Az MNB szorosan együttműködik a versenyhivatallal a költségek feletti áremelések letörésében

– hangsúlyozta Virág Barnabás.

Elmondta, hogy a jegybank üdvözölte a Gazdasági Versenyhivatal előző héten bejelentett döntéseit, amely szerint vizsgálja az egyes ágazatokban az

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/24/mnb-virag-barnabas-recesszio-valsag-kamatdontes-inflacio-lakaspiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …