2021. január 20., szerdaMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tragédiák miatt nem repülhetett a géptípus, de most újra engedélyt kapott

Hirdetés

Tragédiák miatt nem repülhetett a géptípus, de most újra engedélyt kapott

Az amerikai légügyi hatóság, az FAA a korábbi letiltás után még novemberben újra engedélyezte a Boeing 737 MAX repülését.

Néhány, utasok nélkül történt, nem minden esetben problémamentes repülés után túl vagyunk az első, utasokkal teljesített járaton is. Az American Airlines járata Miamiból New Yorkba repült, különösebb fennakadás nélkül. Az ABC News riportere egy utast is megszólaltatott, aki elismerte, felszállás közben bizony megfordult a fejében, hogy jó ötlet volt-e a sokat vitatott repülőgépre szállnia. A gép kapitánya azonban azt nyilatkozta a hírcsatornának, hogy a világtörténelem legtöbbet vizsgált gépévé vált a 737 MAX, ezért neki semmi oka aggódni.

Mint ismeretes, 2018-ban és 2019-ben röviddel egymás után két ilyen gép szenvedett halálos balesetet percekkel a felszállás után a Lion Air, illetve az Ethiopian Airlines üzemeltetésében, összesen 346 életet követelve. Ezt követően a világon mindenütt földre parancsolták az ominózus gépeket, 2021. január 7-én pedig az USA igazságügyi minisztériuma gigászi büntetést szabott ki a gyártónak, amit a hatóságok tudatos félrevezetésével indokoltak. A bírság összege összesen 2 és fél milliárd dollár, melyből 1,77 milliárd a járattörlésekkel érintett légitársaságokat illeti, 500 millió az elhunytak családtagjainak jár, míg 243 millió dollár a büntetés összege. 

A repülési engedély az Egyesült Államok területére szól, az európai és ázsiai hatóságok továbbra is vizsgálják az ügyet. Az USA-n belül jelenleg csak az American Airlines indította újra a járatokat Boeing 737 MAX típusú gépekkel, a United és a Southwest légitársaságok továbbra sem használják ezt a típust. Az American előre figyelmezteti az utasokat, hogy milyen gépen fognak ülni, és felajánlja a lehetőséget más járatra történő cserére is. 

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/09/ujra_repul_a_boeing_737_max_amerikaban_-_gigabirsag_a_gyartonak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem hozott csődhullámot Magyarországon a válság

Nem hozott csődhullámot Magyarországon a válság

A reálgazdaság járványhatásoktól mentesen is tovább koncentrálódik, de elmaradt a nagy cégmegszűnési hullám – olvasható a …