2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Továbbra is szeretik a magyarok az ingyenhitelt, ezért idén is marad

Hirdetés

Továbbra is szeretik a magyarok az ingyenhitelt, ezért idén is marad

A karácsony a magyarok körében nemcsak a szeretet, de egyben az ajándékozás ünnepe is. Lehetőségeinkhez mérten pedig igyekszünk minél értékesebb tárgyakkal meglepni szeretteinket, hozzátartozóinkat. Sőt számos esetben erőn felül is igyekszünk megtölteni a karácsonyfa alatti részt. Társadalmunk egy igen széles rétege azonban a fizetéséből nem tudja kigazdálkodni a több tíz- vagy akár több százezer forintos műszaki cikkeket, amelyek a nem egészen három hete mögöttünk hagyott karácsonykor is slágertermékeknek számítottak az ajándékozás terén.

Átlagfizetésből aligha jön ki

Ezúttal is ilyen termék volt többek között a televízió. A műszaki cikkeket értékesítő eMag online áruház honlapján fellelhető információk szerint egy 82–110 centiméteres kijelzőméretű tévé 64 és 640 ezer forint között kapható 167 termék megvizsgálása alapján – mérettől és a különböző műszaki paraméterektől függően.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a nettó magyar átlagkereset 352 ezer forint, ám – ahogy arról az Index írt – ezt viszonyítási alapnak venni igencsak csalóka lehet, az átlagos fizetés szemléltetésében sokkal inkább a munkabérek úgynevezett mediánértékét érdemes szemügyre venni.

Ezúttal szorítkozzunk azonban a KSH által előtérbe helyezett átlagfizetésre, és nézzük meg, hogy mire elég akkor, ha műszaki cikket szeretnénk ajándékozni.

Hirdetés

Az említett kategóriájú televíziók árának mediánértéke (vagyis az az érték, aminél ugyanannyi olcsóbb és ugyanannyi drágább termék áll rendelkezésre) 130 ezer forint az eMag kínálatában. Ez az az árkategória, amelynél már a legtöbb igényt kielégítő készülékhez hozzájuthatunk. A statisztikai hivatal átlagfizetésre vonatkozó adatait alapul véve a havi nettó átlagbér mintegy 37 százalékát kellene egy ilyen televízióra költeni.

Megnéztük az elmúlt karácsony alkalmával szintén kelendő okosóra, valamint olajsütők árait, amihez az Euronics adatbázisát hívtuk segítségül. Utóbbiaknál az elérhető 23 terméktípus közül a legolcsóbb 20, a legdrágább 150 ezer forintba kerül. A mediánérték 45 ezer forintnál húzódik, ami kigazdálkodható szintnek tűnik, tekintve, hogy a nettó átlagfizetés „mindössze” 13 százalékát kellene rákölteni.

Az okosóráknál is nagy a szórás, hiszen már 8 ezer forinttól elérhető termék, de 385 ezer forintért is találhatunk csuklóravalót. Ha itt is a mediánt vesszük alapul, akkor átlagosan 115 ezer forintért juthatunk hozzá okosórához, ami a KSH szerinti átlagfizetés harmada.

Ha nem megy zsebből, ott az áruhitel

Sokak számára ezen termékek egy összegben történő megvásárlása az elérhetetlen kategóriát jelenti. Ebben az esetben pedig marad a magyarok körében – sokszor kényszerűségből – igencsak népszerű áruhitel.

Az Index az említett eMag- és Euronics-üzletek, valamint a Cofidis hitelintézet segítségével járta körül, mennyire voltak kelendőek 2022 karácsonyán az áruhitelek, milyen termékekre esett leggyakrabban a vásárlók választása, illetve érezhetők voltak-e a kedvezőtlen gazdasági hatások (magas infláció, szállítási nehézségek, gyengélkedő forint, elszálló kamatok), és ezek milyen hatást gyakoroltak a forgalomra.

Nem csökkent az áruhiteles kedv

A 2022-es ünnepi időszakban minimális növekedést láttunk a felvett áruhitelek mennyiségében az előző évekhez képest – közölte az Euronics.

Az eMag Indexhez eljuttatott közleményében rávilágít, hogy az áruhitelre történő vásárlás minden évben az utolsó hónapokban a legmagasabb.

Mivel áruhitelre sok esetben kedvezőbb volt vásárolni a 2022-es ünnepi szezonban, mint személyi kölcsönt felvenni, az eMagnál az elmúlt karácsony alatt az előző éves trendekhez képest is emelkedett az ilyen vásárlások aránya. Már az őszi hónapokban közel megduplázódott az áruhitel-felvételek száma 2021 azonos időszakához képest, illetve 2022 első fél évében is 20 százalékkal magasabb volt a hiteltömeg 2021-hez viszonyítva

– közölték.

A Cofidis beszámolója szerint kevesebben igényeltek hitelt, de nagyobb összegért. A visszaesés arra utal, hogy az ügyfelek megfontoltabban vásároltak, és vettek fel áruhitelt, mindemellett a karácsonyi időszak 2022-ben is a vártnál magasabb áruhitel-finanszírozást eredményezett.

„A Cofidisnél az ünnepi időszakban felvett áruhitelek átlagos értéke (az átlagos hitelösszeg) jelentősen növekedett a 2021-es karácsonyi szezonhoz képest, ugyanakkor a kihelyezett áruhitelek összértéke 4-5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ennek hátterében az áll, hogy az igényelt és jóváhagyott kérelmek száma 15 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest” – közölték.

Tudatosabb, nagy összegű vásárlások

Sokan a karácsonyi vásárlási szezonra időzítették nagyobb beruházásaikat. A Black Fridaytől kezdődően a műszaki cikkeket (tévék, konzolok, laptopok, okostelefonok stb.), nagy háztartási gépeket a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően idén is november-decemberben szerezték be a vásárlók.

Egy vásárló 2022-ben bruttó 250 ezer forint körüli értékben vásárolt áruhitelre az eMagnál

– közölte a webáruház, amelynél a legtöbb nullaszázalékos THM-es hitelt okostelefon, háztartási nagygépek, televíziók és laptopok vásárlására vették igénybe az <a href="//index.hu/gazdasag/2022/12/05/ajandek-karacsony-karacsonyi-ajandek/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/14/aruhitel-muszaki-cikkek-karacsonyi-ajandek-szemelyi-kolcson-emag-euronics-cofidis-media-markt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

A várakozásoknak megfelelően ugyan csökkent, de csak elenyésző mértékben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 …