2021. január 20., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.20. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Történelmi mélypontot hozott 2020 a forint árfolyamában

Hirdetés

Történelmi mélypontot hozott 2020 a forint árfolyamában

Idén december közepéig a világ legerősebb devizája a svéd korona volt – közölte az Index megkeresésére az Akcenta CZ. Az átutalásokkal foglalkozó intézmény a dollárral mérte össze a világ jelentősebb devizának idei teljesítményét.

A svéd korona majdnem 11 százalékot erősödött az amerikai dollárral szemben.

Hirdetés

Szintén jól teljesített a svájci frank (8,8 százalékos erősödés a dollárral szemben), a dán korona (8,5 százalékos erősödés) és a bolgár leva (8,2 százalékos erősödés) is. Az euró szintén erősödni tudott a dollárral szemben: az uniós fizetőeszköz több mint 8 százalékot erősödött.

December közepéig a török líra gyengült 2020-ban a legnagyobbat: a dollárhoz képest 31 százalékot veszített értékéből. A brazil real 27, az orosz rubel pedig közel 19 százalékot gyengült az idén.

A dollárral szemben a forint árfolyama az idén szinte nem is változott: december közepén körülbelül 1 százalékkal állt jobban a magyar fizetőeszköz, mint január elején. Ugyanakkor az euróval összevetve – ami mégiscsak a referenciadeviza a forint esetében, hiszen külkereskedelmünk nagy része euróban zajlik – már jelentős volt a forintgyengülés mértéke:

az év elejéhez képest körülbelül 8 százalékkal ért kevesebbet decemberben a magyar fizetőeszköz, ami az Akcenta CZ gyűjtése szerint a legnagyobb gyengülés a 2009-es 11,7 százalékos esés óta.

Mi történt idén a forinttal?

Nem indította erősen az évet a forint, már az előző években elindult egy forintgyengülési folyamat – kezdte az Indexnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. 2014 és 2017 között meglehetősen stabil volt az árfolyam, jellemzően 310 körül mozgott a forint az euróval szemben, trendszerű elmozdulás nem volt. Majd 2018-19-ben elindult egy gyengülés, aminek Török szerint az volt a magyarázata, hogy a jegybank a forintkamatot „levitte a mélybe”: a bankközi irányadó kamat 0,15 százalék volt, míg az alapkamat – ami ekkor még 0,9 százalék volt – mondhatni elvesztette irányadó jellegét. Viszont amíg nem bicsaklott meg a globális befektetői hangulat, nem mérséklődött a kockázatvállalási hajlandóság, addig különösebb probléma nem is volt.

Így jutottunk el 2020 elejéhez, amikor még 330 körüli euró-forint árfolyamról beszélhettünk. És erre tett rá a koronavírus okozta válság.

Az igazi nagy gyengülés március 10. után következett be, amikor a régiónkban is megjelent a koronavírus, jelentős menekülés következett be a befektetők részéről a kockázatosabb eszközökből, így a feltörekvő piacokból általában

– hangsúlyozta az elemző. Másfél hét alatt 335 közeléből 350 fölé gyengült a forint az euróval szemben. Szisztematikus eladási hullám kezdődött, aminek az összes többi feltörekvő devizával együtt a forint is vesztese volt. Török szerint

a koronaválságot Magyarországon még tetézte az alacsony kamat is,

így nemcsak hogy együtt gyengült a forint a régiós devizákkal, hanem kiemelkedő volt a forint gyengülése.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/12/30/forint_devizak_elemzo_2020/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Moszkvába megy

Szijjártó Moszkvába megy

Szijjártó Péter kedden friss információkat osztott meg Facebook-oldalán az orosz Szputnyik-vakcináról. Az Országos Gyógyszerészeti és …