2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

Hirdetés

Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,71 százalékos emelkedéssel, 46 699,74 ponton, történelmi csúcson zárt kedden. Napközben járt 47 ezer pont felett is. A vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest: a Mol és az OTP árfolyama erősödött, míg a Telekom és a Richter gyengült. A bankpapír árfolyama napközben járt 15 960 forint felett is, végül 15 865 forinton zárt, ami történelmi csúcs.

Alapvetően nemzetközi folyamatok dominálnak, de a magyar tőzsde a value részvényei miatt – a bankszektor és az olajipar a nemzetközi piacokon is erős most – tud leginkább ebből profitálni

– mondta az Indexnek Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője, aki szerint nem rosszak most a feltörekvő piacok sem, erősen teljesítenek, de főképp a pozitív nemzetközi hangulat a mérvadó, ebből tudunk mi is profitálni. Úgy véli, van még tér további emelkedésre, hiszen „a magyar részvények árazása sem volt túlságosan magas”.

Hirdetés

Cinkotai szerint az, hogy a BUX járt ma 47 ezer pont felett is, az „inkább a törvényszerűség, mint a meglepetés”. „Azt látom, hogy a magyar tőzsdeindexet leginkább három nagy papír dominálja: a Mol, az OTP és a Richter. Közülük a Mol és az OTP value részvényeknek számítanak, ami azt jelenti, hogy tradicionálisabb iparágban – olajipar és bankszektor – tevékenykednek, ami talán szorosabb összefüggésben van a reálgazdasági folyamatokkal” – mondta portálunknak az elemző.

Ez történt a blue chipekkel a BÉT-en

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője az MTI-nek kifejtette, hogy az OTP emelkedése a bank szlovéniai akvizíciójának köszönhető, Szlovéniában is a legnagyobb bankká válik az OTP, tovább erősödik a régióban, és ez pozitív hír a befektetőknek. A Molt érinti, hogy közzétették a finomítói marzsokat, amelyek egy kicsit elmaradtak az előző havitól, emiatt az olajipari vállalat papírja a délutáni árához képest némileg csökkent, de még így is tudott emelkedni zárásban, és magas forgalmat ért el. Szerinte a Richter érdekes mozgást mutatott, napközben viszonylag erős volt a papír, majd a nap végére csökkent az árfolyama, a Magyar Telekom pedig egész nap „irányt keresett”, és mínuszban fejezte be a kereskedést.

Szintén erősíti a folyamatokat, hogy a befektetők egyre optimistábbá válnak a korlátozások fokozatos kivezetésével. Ez látszik Európában és Amerikában is a piacokon. A friss, keddi GDP-adatoknak Cinkotai szerint már nem volt komoly hatása erre:

Azt, hogy a magyar gazdaság a várakozásokhoz képest jobban teljesít ebben a nehéz időszakban, azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/01/tozsde-tortenelmi-csucs-bux-otp-forint/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Felfutóban az ökológiai gazdálkodás

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban, ezt a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásai …