2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tömegeket érint a poszt-Covid tüdőkárosodás

Hirdetés

Tömegeket érint a poszt-Covid tüdőkárosodás

„Sajnos találkoztam már nagyon durva, súlyos tüdőkárosodással, amit hosszú távon a Covid okozott. Ilyenkor szteroid adásával próbáljuk elkerülni a későbbi, súlyosabb szövődményeket” – mondta el az Indexnek Szondy Klára, a Wáberer Medical Center tüdőgyógyász szakorvosa. 

A doktornő hozzátette, a pandémia alatt koronavírussal kórházba került betegek körülbelül 40-50 százalékban érintettek ma az úgynevezett poszt-Covid tüdőkárosodásban. Ők jellemzően jóval a betegség lecsengése után is kínzó mellkasi fájdalomról, köhögésről és nehézlégzésről panaszkodnak. 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint egyelőre nem látszik a vége, hogy általánosságban meddig romlik, romolhat a poszt-Covid tüdőkárosultak állapota. Egyelőre annyit tapasztalunk, hogy egyéni szinten ez javulhat, ám néhány esetben a tüdőhegesedéssel párhuzamosan súlyosbodhat is a beteg állapota

– magyarázta Szondy Klára, aki szerint ugyanakkor reményre adhat okot a tény, hogy a tüdőregenerációs folyamat általánosságban viszonylag jól működik, legyen szó például sérülésről vagy komolyabb tüdőgyulladásról.

Hirdetés

Viszont ha a tüdő ennek ellenére sem jön helyre, beindul az orvosi nyelven organizációsnak nevezett folyamat, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tüdő kötőszövetesen átalakul, azaz állandósul a nehézlégzés.

Láttam koronavírus-fertőzésen átesett beteget 50 százalékos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/28/poszt-covid-tudokarosodas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bicikliút épül a Balatonig

Magyarország két legfontosabb turisztikai célpontját köti össze az épülő Budapest–Balaton kerékpáros kapcsolat – jelezte az …