2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Többoldali nyomás alatt állnak a nők, de van kiút az extrém terhelésből

Hirdetés

Többoldali nyomás alatt állnak a nők, de van kiút az extrém terhelésből

A koronavírus-járvány egyik fő mellékhatása a társadalomban a nemek közötti egyenlőtlenségek növekedése a munkaerőpiacon. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a nők foglalkoztatottsága világszerte 4,2 százalékkal csökkent 2020-ban az előző évhez képest, miközben a férfiak foglalkoztatottságánál csak 3 százalékos csökkenés látszik. A nők munkanélkülisége a világ legtöbb nagy gazdaságában gyorsabb ütemben nőtt, mint a férfiak esetében 2020 első felében, amikor a világjárványnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatása a legkeményebb volt. Az Egyesült Államokban a női foglalkoztatás 2020 februárja és áprilisa között 17,9 százalékkal csökkent, szemben a férfiak 13,9 százalékos csökkenésével. Hasonlóképpen Magyarországon 2020. első félévében mindkét nem foglalkoztatottsága csökkent, de a nők esetében 0,9 százalék volt a visszaesés, így 61,9 százalékra esett az arány.

Két fő oka van annak, hogy a nők 2020-ban nagyobb mértékben viselték a világjárvány súlyát, mint a férfiak. Először is, a Covid–19 miatt a legsúlyosabban érintett ágazatok közül néhány olyan volt, ahol a női foglalkoztatás aránya a teljeshez viszonyítva magasabb, mint a férfiaké. A legtöbb gazdaságban a nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az olyan ágazatokban, mint a vendéglátás, az élelmiszer-szolgáltatás és a személyi gondozás. Az euróövezetben például a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás-ágazat a teljes női foglalkoztatás 6 százalékát tette ki, szemben a férfiak 4,6 százalékával. 

Másodszor, mivel kijárási tilalmat rendeltek el, a legtöbb munkahely pedig home office-t vezetett be, a lakásaikba zárt családok esetében a nők általában nagyobb arányban vállalták a háztartási munkákat, mint a férfiak. Mivel pedig a gyermekgondozási lehetőségek – amelyek az anyák karrierjének kritikus tényezői – alig álltak rendelkezésre ebben az időszakban, és az iskolák online tanrendre álltak át, a gyermekek ellátása túlnyomórészt a nőkre hárult. Az Európai Bizottság jelentése szerint 2020-ban az Európai Unióban a nők több órát töltöttek gyermekgondozással (heti 62 órát), mint a férfiak (36 órát); a nők emellett hetente több órát töltöttek házimunkával is. Egyes dolgozó nők esetében ez a munka és a magánélet egyensúlyának romlásához vezetett, míg sokan mások kiestek a munkaerőpiacról, hogy több fizetetlen otthoni gondozási munkát végezzenek.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/16/donation-nok-mesterfokon-nok-helyzete-munkaeropiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, …