2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Több száz millió forint ment a Magyar Falu Program civil pénzeiből a NER-hez

Hirdetés

Több száz millió forint ment a Magyar Falu Program civil pénzeiből a NER-hez

Közel 425 millió forint támogatást kaptak fideszesek 2022-ben a Magyar Falu Program civil pénzeiből, azaz a falusi civil alapból, összesítette a Népszava. A pályázat tavalyi 1450 nyertese között a lap szerint 113 egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető, ezek elnökei, képviselői mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak az érintett településeken azért, hogy a lakosok a helyi fideszes jelöltre szavazzanak.

A Népszava szerint a NER-es nyertesek között fideszes önkormányzati képviselő, polgármester, de még parlamenti képviselő is van. Az összesítés szerint a közpénzből finanszírozott falusi civil pályázatokat 7,8 százalékban fideszes vagy kormányközeli induló nyerte. Pénzre lefordítva: a teljes, mintegy 4,8 milliárdos keretösszeg 8,8 százaléka ment a NER-hez.

A lap megjegyzi, hogy a támogatott alapítványok 16 százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, 5 százaléka hagyományőrző, 2 százaléka horgász egyesület, 4 százaléka pedig vadászattal foglalkozik. A nyertes alapítványok többsége önkéntes tűzoltó egyesület, falufejlesztő közalapítvány vagy alapítvány, illetve helyi polgárőrség. Szociális tevékenységgel foglalkozó alapítvány kevés van a nyertesek között, ami van, annak többsége roma integrációval foglalkozik, és egy jó része a Fideszhez közel álló, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromhoz köthető.

Hirdetés

Falusi civil pénzeket számos parlamenti képviselő kapott. A Népszava egyik kiemelt példája Simon Miklós, Szabolcs-Szatmár-Bereg 6. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. Az ő egyesülete, a Nyírbogát Hoportyó Vadásztársaság a legmagasabb elnyerhető összeget, 7 millió forintot kapta. Viszont nyert Simon feleségének az Egy Jobb Életért nevű egyesülete is, szintén 7 milliót. Simonné Rizsák Ildikó egyébként Nyírbogát polgármestere.

Kovács Sándor szintén fideszes képviselő évekig elnöke volt a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesületnek, ez 2 millió forintot kapott tavaly, 2020-ban pedig 6 milliót. Az ő esetét a Népszava azért emelte ki, mert Kováccsal szemben 2020-ban a 24.hu cikke nyomán nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A 24 szerint Kovács egyik barátja, feleségének egykori üzlettársa közel 1 milliárd forint értékben nyert különböző tendereket a Nyírségben, a politikus választókörzetéhez tartozó településeken. 2020-ban azonban nemcsak a rendőrség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomozást indított Kovács ellen, mert 60 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból vendégház, turisztikai bemutatóház és csónakszállás épült a képviselő családi birtokán. A nyomozást a NAV végül megszüntette.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230123_Magyar_Falu_Program_civil_penzek_fideszes_kepviselok_NER#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …