2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Több mint 800 millió eurót adózott tavaly az OTP és további hat nyugati bank Oroszországban

Hirdetés

Több mint 800 millió eurót adózott tavaly az OTP és további hat nyugati bank Oroszországban

Az ukrajnai invázió előtti időszakhoz képest megtriplázta a nyereségét 2023-ban hét nagy nyugati bank Oroszországban, emiatt pedig négyszer annyi adót fizettek Moszkvának, mint tették azt 2021-ben, írja a Financial Times.

A hét nagy között ott van az OTP Bank is, mellettük a Raiffeisen Bank International, a UniCredit, az ING, a Commerzbank, a Deutsche Bank és az Intesa Sanpaolo adja ki azon nagy nyugati pénzintézetek mezőnyét, melyek Ukrajna lerohanása után ugyan megígérték, hogy minimalizálják oroszországi működésüket, tavaly együtt mégis több mint 3 milliárd eurós nyereségről jelentettek. A profitok megugrása a Moszkvának fizetett adó megugrásával járt együtt, mely összeg a 2021-es 200 millió euróról tavaly több mint 800 millió euróra emelkedett.

A legnagyobb adózó az osztrák Raiffeisen volt, akik 1,8 milliárd eurós profitot hoztak össze, és 464 millió eurót fizettek be. A UniCredit 658 millió euró nyereséget termelt, 154 millió eurót adózott,

Hirdetés

a listán harmadik OTP Bank pedig a 2021-es 128 millió euróról 338 millió euróra növelte oroszországi profitját, a befizetett adója pedig 26-ról 90 millió euróra nőtt.

Ez jól illusztrálja, annak idején miért tette fel Ukrajna a háborút támogató vállalatok listájára a magyar pénzintézetet – a listáról az OTP nagyjából fél év után, tavaly októberben került le.

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Az OTP Bank számos kötelezettséget vállalt az orosz piacra vonatkozó jövőbeni terveivel kapcsolatban.

A nyugati pénzintézetek megnövekedett nyeresége nemcsak az emelkedő kamatkörnyezetből származik, hanem az orosz bankokkal szembeni szankciókból is ered, melyek utóbbiakat kizárták a Swift nemzetközi fizetési-üzenetküldő rendszerből. Ezzel a nyugati bankok megkerülhetetlenné váltak Moszkva és a Nyugat között.

A nyugati bankok ugyanakkor nem férhetnek hozzá az Oroszországban képződött nyereségükhöz, mivel Vlagyimir Putyin a 2022-ben korlátozásokat vezetett be, amelyek megtiltották, hogy orosz leányvállalatok osztalékot fizessenek „barátságtalan” nyugati országok cégeinek. „Az orosz betétekkel nem tudunk mit kezdeni azon kívül, hogy a központi banknál tartjuk őket. Így, ahogy a kamatlábak emelkedtek, úgy nőtt a nyereségünk is” – mondta egy orosz leányvállalattal rendelkező európai bank egyik vezetője az FT-nek.

Ami az OTP-t illeti, az orosz költségvetésbe 2023-ban befizetett adójuk mintegy 20 százaléka osztalékadó volt. A bank közlése szerint pénzeszközeinek nagy része oroszországi betétszámlákon rekedt.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240429_oroszorszag-adozas-otp-raiffeisen-nyugati-bankok-profit#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A paneltulajdonosok lába földbe gyökerezett, az albérletárak stoptáblához értek

Korábban több ízben is beszámoltunk arról, hogy az idei év eddigi hónapjaiban növekedés érzékelhető az …