2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Tíz évig sikkaszthatott ausztrál cégéből, úgy fizethette magyarországi focistáit

Hirdetés

Tíz évig sikkaszthatott ausztrál cégéből, úgy fizethette magyarországi focistáit

Tízmillió dolláros csalással vádolják Bélteky Róbert parkolóüzemeltetési vezetőt: az Ausztráliában élő férfi az ellene indított kereset szerint 10 évig lopott a saját cégétől, és abból állhatta a korábban a tulajdonában álló, az NB I-et is megjárt Budafoki MTE jétkéosainak fizetését. A történetről a melbourne-i Herald Sun írt, és azt a G7 bontotta ki.

Bélteky szülei 1956-ban vándoroltak ki Magyarországról, a férfi már Ausztráliában született. 2009-ben lett a parkolásüzemeltetéssel foglalkozó Care Park ügyvezető igazgatója. A társaság tavaly november végén rúgta ki Béltekyt „súlyos és szándékos kötelességszegésre” hivatkozva, majd a cég tulajdonosai jelentették fel azzal, hogy a férfi 2012-től kezdve tíz éven át sikkasztott a cég vagyonából összesen 10 millió ausztrál dollárt (mai árfolyamon 2,5 milliárd forintot).

A kereset szerint Bélteky a lopott pénzből több mint 2,7 millió ausztrál dollárt (680 millió forintot) utalt a focicsapatának, további 918 ezer ausztrál dollárt (231 millió forint) pedig saját, magyarországi számlájára. A vád szerint a pénzek nagy részét a Budafok működésére és a játékosok bérére költötte.

Hirdetés

Bélteky az egyik legsikeresebb ausztrál klub, a Melbourne Victory részvényese és igazgatótanácsi tagja is volt, majd 2015-ben 50 százalékos részesedést szerzett az akkor az országos negyedosztálynak megfelelő budapesti első osztályban játszó budafoki csapatot működtető Újbuda Labdarúgó Kft.-ben. Egy évvel később a cég kettészakadt, az így létrejött Budafoki MTE Kft. lett Béltekyé, akkor már 90 százalékban.

A csapat a 2019-2020-as szezonban verekedte be magát az NB I-be, ezzel párhuzamosan a csapatot fenntartó cég bevételei a 2017-es 172 millióról három év alatt megnégyszereződtek, 2021-ben pedig az egymilliárd forintot is átlépték. A kereset szerint tehát mindez a lopott pénzből volt lehetséges. Hazai cégdokumentumokkal bizonyítható, hogy a csapatot működtető cég három év alatt igazolhatóan 1,9 millió ausztrál dollárnak megfelelő összeget kapott egy magyar és egy brit érdekeltségétől reklámbevétel címén.

2019 áprilisában Bélteky hivatalosan eladta a Budafokot a Care Park-nak, ám továbbra is a tulajdonaként hivatkozott a csapatra, a Care Park pedig nem is tudott arról, hogy leánycége, a Care Park Business Hungary Kft. 2,7 millió forintért megvette a csapatot üzemeltető cég 90 százalékát Béltekytől. Pedig még a logójuk is ott volt a Budafok mezén.

A fentebb említett 918 ezer dollárnak nincs nyoma hazai céges iratokban. A G7 szerint a feljelentésből is inkább úgy tűnik, hogy szerintük Bélteky valahogyan közvetlenül adhatta a pénzt, megkerülve a klubot. A Budafok a hivatalos adatok szerint NB I-es szezonjában egyébként ötödannyit fordított játékosfizetésekre, mint az átlag. Alkalmazottból is kevés volt, de az átlagbérek is elmaradtak az NB I-ben megszokottól. Ez még nem jelenti azt, hogy a játékosok fizetését zsebből egészítették volna ki, a feljelentés viszont látszólag erre utal. 2021-ben egyébként a csapat kiesett az élvonalból, most az NB II 17. helyén áll.

Bélteky a fentiek mellett állítólag fiktíven foglalkoztatta feleségét és lányát a Care Parknál. Erről, és a férfi költéseiről a G7 cikkében lehet bővebben olvasni.

A Care Park azt szeretné elérni, hogy a Bélteky-család adja vissza a szerintük elsikkasztott pénzeket. Bélteky lánya annyit reagált az újságnak, hogy „sok bizonyítékunk van, hogy cáfoljuk ezeket az ismétlődő állításokat, jelenleg dolgozunk ezen az ügyvédeinkkel”. Büntetőeljárást egyelőre nem indult el a Care Park feljelentésére.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_sikkasztas_Budafoki_MTE_Care_Park_Belteky_Robert#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …